Külföldi óvónőket látnak vendégül

Külföldi óvónőket látnak vendégül
© A gyerekek román és magyar néptáncokat mutattak be. A szerző felvétele.
Szlovéniából, Lengyelországból, Lettországból, Angliából és Ciprusról érkeztek óvónők hétfőn a nagyváradi 34. sz óvodába, az Erasmus program keretében. Egyhetes programon vesznek részt.

A nagyváradi 34. sz. óvoda 2014 szeptembere óta vesz részt az Erasmus projektben, ez alatt az idő alatt az óvoda pedagógusai több külföldi látogatáson vettek részt, s egyúttal fogadták a külföldi óvónőket, tudtuk meg Nagy Pető Réka óvónőtől. A külföldi tapasztalatcserék során különféle óvodákat tekintettek meg, s például Spanyolországban azt tapasztalták, hogy az óvodák el vannak látva különféle elektronikus cikkekkel, az okos tábláktól a laptopokig; Szlovéniában egy olyan óvodát volt alkalmuk megtekinteni, ahol a gyerekek csak természetes eredetű, „bio” táplálékokat kaptak, Lettországban pedig egy olyan iskolát és óvodát magába foglaló központot néztek meg, mely úszómedencével van ellátva. A külföldi óvodákban pszichológusok, logopédusok dolgoznak, ez szintén olyasmi, amivel itt nálunk nem igazán büszkélkedhetünk.

Színes program

A projekt egyébként nem csak látogatásokból áll, a gyerekek számára különféle tevékenységeket is szerveznek, például a két év alatt 160 kirándulást. Mint megtudtuk, ez az óvoda az egyedüli megyénkben, mely Erasmus programban vesz részt, Borz Cornelia igazgatónőnek köszönhetően, aki megpályázta a részvételt.

Hétfőn reggel kenyérrel és sóval fogadták az érkező külföldi pedagógusokat, majd a gyerekek román és magyar néptáncokat mutattak be. Az óvoda megtekintését követően nyílt órákon vettek részt a vendégek, később pedig a Gyermekpalotában folytatódott a program a gyerekek műsorával, majd városnézés következett. A következő napokban különféle kiránduláson vesznek részt, kedden például a tordai sóbányát tekintik meg, szerdán a Római Katolikus Bazilikát látogatják meg, illetve megtekintik a Félixfürdőt és a Püspökfürdőt. Csütörtökön magyar vonatkozású programokat szerveztek számukra a házigazdák: megtekintik a bihari óvodát, az ottományi városházát, házi gulyáslevest kapnak ebédre, délután pedig többek között a szalacsi borospincékhez viszik ki őket. A nagyváradi látogatás utolsó programja pénteken zajlik, ekkor a Stabat Mater című táncelőadást tekintik meg.