Krúdy Gyula és lovagok a Rhédeyben

Krúdy Gyula és lovagok a Rhédeyben
Tizenkét csapat vett részt szombaton az I. nagyváradi Szent László Napok keretében megrendezett rendhagyó főzőversenyen a Rhédey-kertben. – Nagyon változatos ételekkel készültek a csapatok – elsősorban ezt emelte ki Kis-Budai Tibor zsűrielnök méltatásában.

„Szedjed széjjel, Laci, ne nézzed”. A felszólítás több kilogrammnyi húsra vonatkozott, ami kis idő múlva meg is találta „méltó” helyét az egyik bográcsban. Összesen tizenkét csapat (Bihar megyén kívül Szatmár és Kovászna is képviseltette magát, illetve Békéscsaba révén nemzetközivé bővült a „mezőny”) nevezett be az első nagyváradi Szent László Napok keretében megszervezett főzőversenyre, amelyek tagjai már szombaton reggel kilenc órakor megkezdték a sürgés-forgást a Rhédey-kertben: szabdalták a húst, izzították a tüzet, pirították a hagymát, tisztították a veteményt. A startra a jelet Török Sándor főszervező adta meg, legkésőbb délután fél kettőig engedve időt a csapatoknak arra, hogy a zsűri tagjainak (Kis-Budai Tibor, Török Sándor, Andrea Mandara és Buzás Annamária) „bemutassák” az általuk készített eledelt.

Íz és stílus

Nem csak az ízek versenye volt ez azonban, a kreatív hozzáállásnak is nagy szerep jutott: külön pontozták a sátorok dekorációját, a megjelenést, az öltözetet és minden olyan apróságot, amellyel a csapatok meg próbálták mutatni, hogy ők a legméltóbbak az első helyre. Találékonyságban nem is volt hiány: az egyik csapat tagjai középkori lovagoknak öltöztek be, másutt Krúdy Gyula világát idézve a Kék Macska vendéglőt jelenítették meg (a neves író „szerepében” Meleg Vilmost „láthatta” a közönség), míg az egyik csapat hölgytagja finom koktélokat kevert a helyszínen. Az ételeket az érdeklődők egy-egy Szent László érme fejében kóstolhatták meg, ezeket kellett összegyűjtsék a csapatok, és ennek alapján dőlt el, hogy ki kapja a közönségdíjat. Ez végül a Kristófi-palacsintáé lett – melynek tagjai közt a legidősebbtől a legfiatalabbig képviseltetve volt minden korosztály –, míg az első díjat megosztva ítélte oda a zsűri az Érmellék, illetve a Szatmári-Bihari-Kalotaszentkirályi-Székelyföldi Finomvegyes csapatnak.

Változatos ételek

Nagyon változatos ételekkel készültek a versenyzők – elsősorban ezt emelte ki Kis-Budai Tibor zsűrielnök méltatásában, és bizonyára értékelte ezt a Rhédey-kertbe nagy számban kilátogató közönség is, hiszen mintegy 800 adag étel fogyott el a nap folyamán. Természetesen nem hiányzott az alkalomhoz illő zene és tánc sem az eseményről a Csillagocska néptáncegyüttesnek, a Musica Profana régizene-együttesnek, az Érmihályfalvi Bartók Béla Hagyományőrző Citerazenekarnak, illetve a Köröstárkányi Gyermekzenekarnak köszönhetően.

Tököli Magdolna

 A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .