ERDON Helyi hírek

2008.09.16. 17:23

Felújítják a hajléktalanszállót

<p>A Gladiolei utcai hajléktalanszálló vezetőjének reményei szerint október közepére befejezik az épület felújítási munkálatait. A modernizálásra 700 000 lejt költött a városvezetés.</p>

A Gladiolei utcai hajléktalanszálló udvarán bontásból származó tégladarabok, csempetörmelék, régi ablakkeretek maradványai fogadják a látogatókat. Az épületre új nyílászárók kerültek, és kívül be is vakolták a falakat, az állványokat már le is szedték. Az épületben még folynak a munkálatok, a bejárati ajtónál ottjártunkkor éppen padlócsempét igazított méretre egy fiatalember. Az épületben a portásfülke közelében egy kisebb helyiségben azokat az embereket fogadja majd a szolgálatot teljesítő személyzet, akik először veszik igénybe a hajléktalanszálló szolgáltatását — tudtuk meg Saveanu Danieltől, a szatmárnémeti Gladiolei utcai hajléktalanszálló vezetőjétől. A nagy előszobából nyílik a konyha, ami ugyanazon a helyen fog működni, mint eddig, újdonság az, hogy mellette egy tágas ebédlőt rendeztek be. A földszinten található a férfiak hálóterme, és a zuhanyozókkal ellátott mellékhelyiségek is.


Az emeleten is
Az emeleten már elkészültek a belső felújítási munkálatokkal. Itt kapott helyet a nők által használt hálószoba, ami tágasabb és világosabb, mint az átalakítás előtt, a földszinti részen használt tér volt. Az emeleten kapott helyet az intézményvezető, a szociális munkás és a pszichológus irodája és egy kisebb raktárhelyiség is. A fűtőtesteket ezután fogják beszerelni, és a mosókonyhába is hamarosan bekerülnek a mosógépek.

A hajléktalanok egy része jó időben gyakran tartózkodik a szálló udvarán, vagy ha késő délután felé jár az idő, akkor már kezdenek visszaszállingózni a szálló környékére, s ott töltik az időt, míg beengedik őket az épületbe. Saveanu reméli, hogy azok, akik igénybe veszik a hajléktalanszállót, vigyáznak is majd az épületre, ahol álomra hajthatják a fejüket.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által működtetett hajléktalanszálló átalakítási munkálataira 700 000 lejt költött a városvezetés. Az éjjeli menedékhelyen körülbelül 50 személy tölti az éjszakáit, de a hideg beköszöntével ez a szám akár a kétszeresére is emelkedhet. A hajléktalok között vannak 18. életévüket betöltött, állami gondozásból kikerült fiatalok; férfiak, illetve nők, akik válóperük után az utcára kerültek; olyan személyek, akik saját hibájukból vesztették el lakásukat, vagy valamilyen szélhámosság folytán kerültek az utcára; olyan személyek, akik alkoholproblémával küszködnek, vagy valamilyen pszichés megbetegedésben szenvednek.
Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!