Krónikus szakamberhiány a mentőszolgálatnál

Szatmár megye – A Társadalmi Párbeszéd Bizottság február 22-i ülésén a Szatmár megyei egészségügyi szolgáltatásokról esett szó. A bizottságot a januári ülésen felmerült problémák és a prefektushoz azóta beérkezett panaszok miatt hívták össze.

A megbeszélésen jelen voltak a megye egészségügyi intézményeinek vezetői, a prefektus és a megyei tanács, valamint a szatmárnémeti polgármesteri hivatal képviselői.

A közegészségügyi dolgozók szakszervezetét az háborítja fel, hogy hiányos és szervezetlen körülmények között kell dolgzniuk. Nicolae Baciu (CNS Meridian), Vasile Darle (Cartel ALFA) és Ioan Secan (CSDR) a lakosság helyi egészségügytől való elfordulását azzal magyarázzák, hogy az intézményekben hiányoznak a modern gyógyászathoz szükséges felszereléseka. A lakosságnak ilyen módon nem marad más választása – állítják a szakszervezetek vezetői —, mint hogy külföldi—, más megyékbeli— vagy a magánintézményekhez forduljanak a panaszaikkal. Az egyik legnagyobb gond a megyei mentőszolgálatnál található. A szakszervezetisek egyfajta megoldást látnának abban, hogy a média segítségével hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy milyen gondokkal sembesülnek nap mint nap a szakemberek, és arra kérni őket, hogy adójuk 2%-val támogassák ezeket az intézményeket. Biztosak benne, hogy ez a segítség nem lenne elegenedő a hiányosságok pótlásához, de egyfajta segítséget jelentene mind anyagi, mint támogatási szinten. Amennyiben a lakosság adójából a 2%-os támogatását megkapnák, biztosak lehetnének benne, hogy vissza is kapják, hiszen visszaforgatnák azt az egészségügybe.

Ioan Secan ennél radikálisabb elgondolást vázolt fel. Szerinte egy —a mostaninál hatékonyabb — informatikai hálózatot kellene kialakítania, és a kevésbé fontos szektoroktól átirányítani a szakembereket a fontosabbakhoz

Vasile Dârle egy igen szemléletes példával illusztrálta a helyzetet. Egy francia állampolgárt utaltak be sürgősséggel a megyei kórházba, de tovább kellett szállítani, mert sem megfelelő felszerelés nem volt az ellátásához, sem csoportazonos vér.

Gondok a kórházban

Aurelia Vulciu, a Megyei Sürgősségi Kórház megbízott menedzsere elismeri, hogy vannak hiányosságaik, de vannak ígéretek arra, hogy pótolni tudják ezeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy már a tervezési fázisba jutott a megyei kórház mindhárom épületének teljes rehabilitálása, és a performáns diagnosztikai és gyógyászati eszközök beszerzése. Mindez azonban igen költséges és időigényes folyamat, de ha elkészül, akkor Szatmár megyének egy minden európai uniós normának megfelelő kórháza lesz.

Ezzel kapcsolatban jegyezte meg, hogy legtöbb négy héten belül vizsgálatok elvégzésére alkalmaz állapotban lesz az MRI készülék. A modernizációs folyamatok elkezdésnek első jelei, hogy folyamatban van egyes kórházi osztályok felszerelése, valamint cserélnek a négy felvonóból kettőt. Aurelia Vulciu felvetette a régi poliklinika épületének tulajdonjogi kérdését, ahol a jövőben egy modern röntgendiagnosztikai egységet szeretnének létrehozni, ez azonban a tuljdonjog tisztázása nélkül nem lehetséges.

Kórnikus szakemberhiány

A mentőszolgálatot érintő vádakkal kapcsolatban dr. Pataki Ferenc a menbtőszolgálat igazgatója számolt be arról, hogy állandó és egyre nyomasztóbb szakemberhiánnyal kell szembenézniük, amely annak köszönhető, hogy vagy külföldre vagy más osztályokra vándorol el a személyzet egy része. Míg Szatmárnémetiben nyolc orvos teljesít szolgálatot, addig egyik vidéki mentőszolgálati egységnél sincsen orvosi felügyelet. Ezzel a hiánnyal a Közegészségügyi Minisztériumból kapott utolsó generációs mentőautókat sem tudják megfelelőképpen kihasználni.

Remény az van

Dr. Dorina Dragoş- Guran, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság megbízott igazgatója szerint reményekkel kecsegtetnek a megindult folyamatok az egészségügyi szektorban, de türelmesnek kell lennei, mert ezek mindegyike lassú és időigényes.