Kritikus biciklisek a bicikliutakért

Kritikus biciklisek a bicikliutakért
Nagyvárad – Kedden koraeste Nagyváradon is megszervezték a világszerte elterjedt kerékpáros felvonulást, a Critical Mass-t.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Bihar Megyei szervezete a tavalyi nagysikerű rendezvényre való tekintettel az idén is megszervezte Nagyváradon az ún. Critical Mass (kritikus tömeg) nevű akciót, amely nem más mint egy világszerte elterjedt kerékpáros felvonulás. A Budapesten néhány nappal azelőtt hatalmas tömeg részvételével lezajlott critical mass után kedden este a váradi bringások is kitettek magukért, hiszen hat órától, a gyülekezés kezdetétől a fél hetes indulásig szinte vöröslött a nagyváradi Magnólia tér az erre az alkalomra készített vörös pólót viselő emberektől. A gyülekező  helyszínén az RMDSZ helyi tanácsosai és  Biró Rozália alpolgármester is feltűntek, ami nem volt véletlen, hiszen mint ahogy Biró Rozália a hangosbeszélőn a gyülekezőknek elmondta: a városi tanács RMDSZ-es frakciója hatástasnulmány elkészítését kezdeményezte 26 kilóméternyi kerékpárút kiépítésére Nagyváradon. Erről a csütörtöki tanácsűlés dönt. Biró Rozália hozzátette, hogy azok, akik eljöttek erre a rendezvényre, támogatják az RMDSZ eme kezdeményezését. Az említett mellett, mint minden critical mass rendezvénynek, a nagyváradi akciónak is az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a a város és a Füld egyre szennyezettebb levegőjére, ugyanakkor az autósok figyelmét is felhívja a kerékpárosok jogaira.

Folyt. köv.

Fél hétkor egy rendőrautó mögé felsorakozva elindult a menet. Szerencsére az időjárás is a bringásoknak kedvezett, a kellemes napos idő szinte csábította az embereket egy kis kerekezésre. A biciklisek csapata (a menetben feltűnt néhány görkoris is) a Transilvaniei úton a Dacia sugárút felé vette az irányt, majd a Petőfi park mellett elhaladva kiért a Fő utcára, majd a Magheru utcára. Innen a hídon át letekertek a Gillányi (Cantemir) úton, onnan a Sextil Puscariu utcába kanyarodtak, majd a Horea és Sucevei utcák következtek. Az útvonal utolsó harmadában a Decebal úton, a Maniu és Mosoiu utcákon haladt a kritikus tömeg, majd a December 1. park mellett kerekeztek be a Kossuth utcai parkolóba, ahol már ásványvízzel, üdítőkkel várták az egy órán át kerekező embereket. A tavalyi akcióhoz hasonlóan, egy kis pihenés és a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása után a résztvevők biciklijüket magasba emelve ünnepelték a táv teljesítését és az akció sikerét. A szervezők a helyszínen bejelentették: szeptember 22-én újabb critical mass rendezvényre kerül majd sor.

 

Pap István