ERDON Helyi hírek

2012.01.16. 16:19

Támogatja Raed Arafatot

Nagyvárad - Biró Rozália nagyváradi RMDSZ-es alpolgármesterasszony szerint Raed Arafat volt egészségügyi helyettes államtitkár az a személy, akinek a továbbiakban is a minisztériumban lenne a helye.

Nagyvárad - Biró Rozália nagyváradi RMDSZ-es alpolgármesterasszony szerint Raed Arafat volt egészségügyi helyettes államtitkár az a személy, akinek a továbbiakban is a minisztériumban lenne a helye.

 

 

Biró Rozália alpolgármester szerint abból kellene kiindulni: mi volt az, ami elindította ezeket a több napig tartó utcai tömegmozgásokat. Arra hívta fel a figyelmet: elsősorban az egészségügyi törvénytervezet okozta a feszültségeket, majd ezt követően Raed Arafat helyettes államtitkárnak a lemondása, ami sajnos oda vezetett, hogy kivitte az embereket az utcára. Ha visszatekintünk az elmúlt egy esztendőre, illetve 10-20 évre, akkor azt mondhatjuk, hogy a polgároknak az önkormányzat iránti elvárása leghangsúlyosabban és legnyomatékosabban az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítására vonatkozott. Ezen szektort célzó reformok vagy módosítások RMDSZ-es miniszterek nevéhez kapcsolódnak, hiszen gyakorlatilag jelentős alapköveket tett le Hajdu Gábor, majd ezt követően Cseke Attila folytatta az elkezdett munkát. Nem volt se népszerű, se könnyű intézkedés meglépni azokat a kórház bezárásokat, összevonásokat és átszervezéseket, illetve decentralizációs folyamatokat, melyeket Cseke Attila véghezvitt, és bár voltak korábban is erre vonatkozó tiltakozások, sikerült egy új fejezetet nyitni az egészségügyben, ami szükséges ahhoz, hogy hatékony legyen, illetve létszükséglete annak, hogy az orvosi ellátás minősége javulni tudjon. „Hangsúlyozni szeretném, hogy a jelenlegi egészségügyi törvénytervezet nem a mostani miniszternek vagy a tárcának a javaslata, hanem Traian Băsescu államelnök szakbizottságának az előterjesztése és mint ilyen, valószínűleg azoknak a szakembereknek az elsődleges feladata felelni azért, hogy mi található ebben a dokumentumban”, közölte az elöljáró.

 

Utcai megmozdulások

 

Ami az utcai megmozdulásokat illeti, az alpolgármester asszony azt nyilatkozta: úgy gondolja, hogy Raed Arafat az a személy, akinek a továbbiakban is a minisztériumban lenne a helye, tehát meglátásában felhívással kell élni annak érdekében, hogy a volt helyettes államtitkár visszatérjen a minisztériumba, és legalább azt a szolgáltatásszeletet, amelyet ő épített fel, a továbbiakban is koordonálja. „Hiszem, hogy a jelenlegi, szintén RMDSZ-es egészségügyi miniszter , Ritli László tekintettel vaskos tapasztalatára, amivel egészségügyi téren rendelkezik, úgy a szakterületen, mint az intézményvezetésben, kézben tudja tartani azokat a folyamatokat, amelyek következnek, hiszen bár visszavonták most a törvénytervezetetet, azért egy átfogó konzultáció előtt állunk, melyek eredményeként egy olyan törvényjavaslat körvonalazódhat, amelynek minden egyes fejezete valóban a közösséget szolgálja”, fogalmazott. Biró Rozália szerint ugyanakkor egy demokráciában a békés, civilizált és fegyelmezett tüntetés egy olyan jog és lehetőség, amivel élni kell, viszont a vandalizmussal nem tud egyetérteni, hiszen ez egy nehéz gazdasági helyzetben levő országot csak hátráltatja abban, hogy reformokat lehessen gyakorlatba ültetni vagy minél hamarább túl lehessen jutni a krízisen.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!