Kreml: Putyin és Trump sajtónyilatkozatok nélkül találkozhat Hamburgban

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Még nincs megállapodás arról, hogy pontosan mikor találkozhat a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök, mindemellett nem kizárt, hogy az eszmecserét követően elmaradnak az ilyenkor szokásos sajtónyilatkozatok – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztyija című napilap szerdai számában megjelent interjújában.

Peszkov megerősítette, hogy a két elnök közötti találkozó valóban létrejöhet a G20-ak július 7-8-án tartandó csúcsán, ám a dátum ügyében még nincs megállapodás.
John Tefft moszkvai amerikai nagykövet kedden orosz újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy még nincs megállapodás a németországi orosz-amerikai csúcsról. Erre reagálva közölte Peszkov, hogy a találkozó létrejöhet Hamburgban, de sajtótájékoztatót nem terveznek.
Putyin és Trump eddig háromszor beszélt telefonon egymással. Január végén az orosz elnök gratulált frissen hivatalba lépett amerikai kollégájának, április 4-én pedig Trump részvétét fejezte ki a szentpétervári metróban elkövetett öngyilkos pokolgépes merénylet miatt.
Május 2-án – ez volt az első ismert telefonbeszélgetés a Szíria elleni április 7-ei amerikai robotrepülőgép-támadást követően – a két vezető egyetértett egy személyes találkozó megszervezésében a G20-csúcson. A két elnök megvitatta akkor, hogy hogyan működjék együtt a két ország a terrorizmus elleni harcban, különös tekintettel a szíriai válságra, és áttekintette a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet is.
Putyin április 12-én a Kremlben fogadta a Moszkvában tárgyaló Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, Trump pedig május 10-én a Fehér Házban üdvözölte Szergej Lavrovot, az orosz diplomácia vezetőjét. Mindkét esetben a sajtó kizárásával folytak a tárgyalások, igaz, a második esetben az orosz fél által készíttetett fotók megjelentek a nemzetközi sajtóban.
Barack Obama előző amerikai elnök kormányzásának utolsó éveiben orosz-amerikai csúcsszintű megbeszélések csak nemzetközi tárgyalások apropóján, spontán módon történtek.

(MTI)