Kreatív, tanulságos vetélkedő

Kreatív, tanulságos vetélkedő
Nagyvárad – Bihar megyei és debreceni középiskolák vettek részt a Mihai Eminescu főgimnáziumban második alkalommal megszervezett, pénteken és szombaton zajló Kincskereső Határtalan Vetélkedőn.

Az idén Bajor Andor életéhez és munkásságához kapcsolódik a verseny, különös tekintettel humoreszkjeire, irodalmi paródiáira, ám a vetélkedő mégsem kimondottan irodalmi jellegű, ugyanúgy történelmi és néprajzi vetületei is vannak, tudtuk meg Hochhauser Enikő aligazgatótól, a verseny egyik szervezőjétől. Második alkalommal szervezték meg a Kincskereső vetélkedőt, melynek jellegzetessége, hogy nem a tárgyi tudást méri, inkább a kreativitást teszi próbára, hogy az együtt eltöltött idő során mind egymástól, mind a feladatokból tanuljanak a diákok – tette hozzá az aligazgató.

Játékos feladatok

Pénteken az ismerkedésen volt a hangsúly: nyolctagú csapatok alakultak, úgy, hogy mindegyik csapattag egy-egy iskolát képviseljen. A diákok irodalmi műsorral is készültek Bajor Andor műveiből, később csapatjátékok zajlottak, este pedig táncházon vettek részt a középiskolások, a Csillagocska zenekar irányításával.
Szombaton a Püspöki Palota dísztermében gyűltek össze a résztvevők, majd a Petőfi parkban, illetve megkoszorúzták Bajor Andor szobrát is. Mint megtudtuk, a bazilikában Fodor József vikárius tartott előadást, később különféle játékos önismereti feladat következett, majd az irodalmi vetélkedő Bajor Andor műveiből. A délután folyamán jeleneteket adtak elő, melyekben felhasználhatták az iskola gyűjteményéből származó korabeli tárgyakat – a diavetítőt, a fóliás vetítőt, a magnót, a régi fotóalbumokat, kitűzőket – ezt pedig a díjkiosztás követte.
Mindegyik csapat díjat kapott, hiszen ez a verseny nem vesztesekről és nyertesekről szól, sokkal inkább azoknak az értékeknek a megismeréséről, melyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy megtaláljuk helyünket a világban. A verseny megszervezéséhez Ágoston Palkó Emese magyartanár, Jakab Gábor társadalomtudomány tanár is hozzájárult, s a diáktanács is közreműködött. A versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Balassi Intézet támogatta.

Neumann Andrea