Kreatív, játékos vetélkedő

Kreatív, játékos vetélkedő
Nagyvárad – Első alkalommal szervezett városismereti vetélkedőt nagyváradi diákok számára a Bihar megyei Magyar Középiskolások Tanácsa.

Eddig más városokbeli diákok vettek részt ilyen, általuk szervezett vetélkedőkön, mondta Krippán Kinga, az egyik szervező, s ezúttal azt szerették volna megtudni, hogy a nagyváradiak mennyire ismerik városukat. Etúttal kreatív feladatokat is kaptak – például a résztvevőknek történetet kellett írniuk Nagyváraddal kapcsolatban, megadott szavak felhasználásával.

Játékos feladatok

A verseny hétfőn délelőtt kezdődött, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség székhelyén – a hét, ötfős csapatnak egy városismereti tesztet kellett kitöltenie – majd minden csapat útnak indult, ki-ki a megkapott útvonal szerint. Különféle feladatot kellett megoldaniuk: a Nagyváradi Várban az épülethez kapcsolódó kérdésekre válaszoltak, majd zászlókat kerestek meg a várárokban és a bástyákon. Később az Ady Endre Múzeum, majd a Bazilika környékén kellett különféle feladatokal megbirkózniuk – délután pedig a Mihai Eminescu Főgimnáziumban gyülekeztek, s itt újabb megmérettetés várt rájuk, ezúttal írásbeli felkészültségükről kellett számot adniuk.

Szoborgyűjtés

Kevéssel délután négy előtt érkezett meg az első csapat az iskolába. A pedagógiai középiskola diákjai elmondták: érdekes volt, amikor a Körösvidéki Múzeum környékén minél több szobor nevét kellett összegyűjteniük, s izgalmas volt az is, amikor képek alapján kellett megtalálniuk házakat, s az utca régi nevét is fel kellett tüntetniük. Nagyváradi körútjuk során egyúttal a legromosabb házat is meg kellett találniuk.

Neumann Andrea