Sajtótájékoztató

2021.09.07. 10:33

Ünnepi konferencia: 360 éves a Váradi Biblia

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) centenáriumi rendezvényéről számoltak be a szervezők hétfő délután a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektori hivatalában.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Két helyszíne is lesz a jeles ünnep alkalmából megszervezett, kétnapos konferenciának, melyet szeptember 9-én és 10-én tartanak Nagyváradon a várban, illetve a PKE-n – jelentette be Pálfi József, az egyetem rektora. A sajtótájékoztatón a részleteket ismertette még Benedek Árpád a Csillagocska Alapítvány képviseletében, Tóth Tünde és Dimény Levente színművészek, valamint Nyíri Enikő, a PKE PR és kommunikációs referense.

Az alkalom apropója a Királyhágómelléki Református Egyházkerület meglétének 100., valamint a Váradi Biblia keletkezésének 360. évfordulója. „A trianoni határmódosítást követően egyházi szempontból is új egyházi adminisztrációs és közjogi helyzet alakult ki. Az akkori Magyarország keleti részének egyházközségei (közel 200) a Románia felőli részre kerültek át (közel 270.000-es lélekszámával). Ennek következményeképpen a nyolc csonka egyházmegyéből, amelyek a korábbi évszázadokban a Tiszántúli Református Egyházkerület szerves részei voltak, szükségszerűen létre kellett hívni a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet. Az új egyházkerület megalakulását 1921. augusztus 16-án mondta ki a közgyűlés Nagyváradon” – olvasható a programfüzetben.

A zárt körű konferencia és minden hozzá tartozó esemény szervezői: a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Csillagocska Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhely.

A konferenciát a nagyváradi várban nyitják meg ünnepélyesen csütörtök délben, majd a Váradi Biblia címlapvariánsait, valamint a KREK restaurált példányát bemutató tárlat megtekintése után a konferencia az egyetemen folytatódik. A vendégelőadók névsorában többek között szerepel Kurucz György (KGRE, BTK, Történettudományi Intézet, tanszékvezető, egyetemi tanár), Graeme Murdock (Trinity College Dublin, egyetemi tanár), Zabán Bálint Károly (KREK, lelkipásztor). Csütörtök este a Károli Gáspár Református Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem között együttműködési szerződést írnak alá. Péntek reggel pedig bemutatják a Váradi Biblia széljegyzeteinek első önálló kiadását. Az előadások ezen a napon is folytatódnak, ekkor A prédikáció nyelve mint nyelvpolitikai kérdés témájáról dr. Balázs Géza nyelvészprofesszor fog beszélni, aki szintén támogatója az eseménynek.

A konferenciát egy rendkívüli, a járvány miatti előírások következtében azonban szintén zárt körű előadás fogja zárni a nagyváradi vár nyári színpadán, melyet Dimény Levente és Tóth Tünde színművészek rendeztek a Csillagocska Alapítvány gyermek és felnőtt csoportjainak (200 fő) bemutatásában.

Az előadás megtekinthető lesz élő adásban az egyetem Facebook-oldalán, de a későbbiekben, október végétől vagy november elejétől már a Szigligeti Színház műsorkínálatának is része lesz, így bárki számára elérhetővé válik majd – nyomatékosították a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában