Közvita a térről: veszett fejsze nyele

Közvita a térről: veszett fejsze nyele
Közvitát rendeztek pénteken délután a váradi Moszkva kávézóban a Szent László tér felújítási terveiről, noha a városvezetés már eldöntötte, hogy melyik változatot nyújtja be uniós finanszírozásra.

Nagyváradi viszonylatban nagyon sok, több mint száz érdeklődő volt jelen azon a péntek délutáni közvitán a Moszkva kávézóban, melyen a nagyváradi Szent László tér felújításához valamilyen formában kötődő szakemberek ismertették a térfelújítással kapcsolatos terveiket és álláspontjukat, illetve, hogy véleményt mondjanak a tervekről és a kialakult helyzetéről.

A megbeszélésre meghívást kapott az a Horia Gavriş építész is, akinek térfelújítási terveit fogja benyújtani az önkormányzat az Észak-Nyugati Fejlesztési Régióhoz (ADR), de az építész végül nem jelent meg a közvitán. A meglehetősen hosszúra nyúlt eseményen Szabó Anemari ismertette saját felújítási tervét, mely egy, az önkormányzat által meghirdetett ötletverseny díjazott terve volt. Ugyancsak beszélt saját felújítási tervéről Emődi Tamás is. Mint ismeretes, ez volt az a terv, amelyet már a Helyi Tanács is elfogadott.

Tervváltozatok

Az eseményen felszólalt többek között Macalik Arnold építész, aki a Sas-palota felújítási munkálatait is vezette, elárulva azt, hogy az önkormányzat felkereste őt és véleményét kérte Emődi Tamás tervével kapcsolatban. Macalik elárulta, hogy neki voltak meglátásai az Emődi-tervvel kapcsolatban, ezen felbuzdulva a városháza 2013 elején felkérte őt és a kolozsvári Atelier Mass tervezőcéget arra, hogy készítsenek egy új tervet. Macalik elmondta, hogy hat hetes megfeszített munka után elkészült a terv, érdekes módon azonban egy idő után megszakadt az addig rendszeres kommunikáció az Atelier Mass és a váradi önkormányzat között. Utóbbi nem reagált a megkeresésekre, csupán egy levelet küldött, amelyben megköszönte a cégnek a munkát. Nem sokkal ezután állt elő Mircea Mălan alpolgármester a Horia Gavriş építész által elkészített tervvel.

A közvitán Ramona Novicov műkritikus vállalta fel – ahogy ő maga fogalmazott – az ördög ügyvédjének szerepét, lévén, hogy a városháza által végül is beterjesztendő terv támogatói közül senki nem jelent meg a közvitán, azonban Novicov sem tudta meggyőzni a több mint száz jelenlevőt arról, hogy Horia Gavriş elképzelése szerint kellene kialakítani a Szent László teret. Épp ellenkezőleg: a felszólalók gyakorlatilag szétszedték a tervet. Volt, aki elmondta, hogy ez a terv jobban illene egy lakótelepi térhez, mint a város legreprezentatívabb helyszínéhez, míg másvalaki Disneylandba illő elképzelésnek nevezte Gavriş tervét. Végezetül bemutatták az Atelier Mass által elkészített tervet is, ami a többi elképzeléssel ellentétben hangos sikert aratott a jelenlévők körében.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .