Közvita a játszótér-szabályzatról

A város az idén maximum 200 ezer lejt fog elkölteni a játszóterek eszközeinek kijavítására, felújítására
A város az idén maximum 200 ezer lejt fog elkölteni a játszóterek eszközeinek kijavítására, felújítására
A polgárok részéről szinte teljes érdektelenség övezte a játszótér-szabályzattervezetről tartott közvitát. Elhangzott: a város az idén maximum 200 ezer lejt fog elkölteni a játszóterek eszközeinek kijavítására, felújítására.

A nagyváradi városháza nagytermében kedden délután tartott közvitán a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a munkatársai ismertették röviden a szabályzat-tervezet struktúráját, majd átadták a szót azoknak, akik javaslatokkal kívántak élni a tervezet kapcsán. Kirei Melinda RMDSZ-es helyi tanácsos a közvitán megismételte azokat a javaslatokat, amelyeket korábban egy sajtótájékoztatón már ismertetett. Mint mondta, a szabályzatban rögzíteni kellene azt, hogy a játszóterek üzemeltetői legalább havonta, vagy minden olyan estben, amikor szükséges, cseréljék ki a homokozókban a homokot. Kifejtette, hogy jól láthatóan el kellene különíteni a játékra használt helyeket a többi helyszíntől, már csak azért is, mert akkor mindenki számára világos lenne, hogy hol nem szabad cigarettázni. Mivel bár törvény is van arról, hogy játszótereken tilos a dohányzás, de ezt Nagyváradon nem tartják és nem tartatják be, ezért a szabályzatban is rögzíteni kellene azt, hogy tilos a dohányzás a játszótereken. Javasolta továbbá, hogy minden játszótéren helyezzenek ki egy pannót, amelyre közhasznú információkat írjanak ki, például azt, hogy hova lehet telefonálni abban az esetben, ha a szülő bármiféle problémát észlel a helyszínen. Ugyanakkor azt is rögzíteni kellene, hogy a hét évesnél nagyobb gyereknek esetében ne legyen kötelező a felnőtt kíséret a játszótéren.

Reagálás

Emil Bentan, a műszaki igazgatóság helyettes ügyvezető igazgatója ezekre reagálva elmondta, hogy a város az idén maximum 200 ezer lejt fog elkölteni a játszóterek eszközeinek kijavítására, felújítására. Bejelentette továbbá, hogy hamarosan aláírják a játszóterek karbantartására vonatkozó a szerződést, melynek értelmében évente kétszer cserélik majd a homokozók homokját, ami nem jelenti azt, hogy év közben máskor ne takarítanák, ha ez szükséges. Bejelentette továbbá, hogy júliusig a városban lévő összes játszótér homokozóját felfrissítik. Chiana Laurenţiu liberális helyi tanácsos kifejtette, hogy nagyméretű tiltó táblákat kellene kihelyezni a játszóterekre, amelyekkel fel kellene hívni az emberek figyelmét arra, hogy tilos kutyát sétáltatni a játszótereken, illetve elmondta azt is, hogy játszóterek környékén nem lenne szabad allergiát kiváltó növényeket elültetni. A közvitán megjelent egyetlen polgár azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne Várad körül erdőket létesíteni, ahol az emberek eltölthetnék a szabadidejüket.

Pap István