Köztémák vannak, a közpolitika hiányzik

Köztémák vannak, a közpolitika hiányzik
Nagyvárad- Péntek este a nagyváradi Ady Endre Kulturális Központban rendkívüli küldöttgyűlése volt az RMDSZ Bihar megyei szervezetének. Szabó Ödön ügyvezető elnök tartott politikai tájékoztatót.

A 325 mandátummal rendelkező küldött közül 165 volt jelen, 30 igazoltan hiányzott, így a gyűlés határozatképesnek bizonyult. Az alapszabályzat értelmében amennyiben a megyei elnök (Kiss Sándor) és a választmányi elnök (Biró Rozália) valamilyen akadályoztatás miatt nem tudnak ott lenni, helyettesítheti őket az ügyvezető, így Szabó Ödön tartott politikai tájékoztatót. Felszólalását két részre osztotta: bírálta a Ponta-kormány tevékenységét és kitért a magyar-magyar kapcsolatokra is. Meglátásában előbbi elindított ugyan néhány köztémát, de az elmúlt másfél év semmilyen lényegi áttérést nem hozott, hiányoznak a fontos közpolitikai döntések. Az RMDSZ szerint a régiósításnak akkor lenne értelme, ha lebomlana a centralizáció, és a döntések közelebb kerülnének az emberekhez, ehhez képest úgy tűnik, ennek az ellenkezője zajlik, bizonyos feladatokat, intézményeket (például közpénzügy, vámhivatal) központosítanak. Az alkotmánymódosító bizottság munkáját is a teszetoszaság jellemezte, a testület alapvető kérdésekre nem adott választ, némi örömre csupán az ad okot, hogy kisebbségi ügyekben előrelépés történt. A honatya hangsúlyozta: büszke arra, hogy csak az RMDSZ-nek van a parlamentben beterjesztett és iktatott törvénytervezete a régiók átszervezésére vonatkozóan. Ugyanakkor bejelentette, hogy a Képviselőház hallgatólagosan elfogadta az RMDSZ-nek a decentralizációt érintő törvénykezdeményezését. Megítélésében látszik, hogy az RMDSZ nincs kormányon, mert hiányzik a szakmaiság, az USL csak populista, gazdaságilag fenntarthatatlan intézkedéseket hoz, ez jellemzi többek közt az adópolitikát és az uniós pénzek lehívását is. Úgy fogalmazott: 2013 a tudatlanság és az inkompetencia éve ebből a szempontból, 2014 pedig a két választás miatt az elvesztegetett hónapok esztendeje lesz.

Magyar-magyar kérdés

A politikus szerint az elmúlt időszak kemény volt a magyar-magyar kapcsolatok szempontjából, az EMNP többször is nagyokat hazudott. Megszegte azon ígéreteit például, hogy nem osztja meg a szórványmagyarságot, illetve nem indul a parlamenti választásokon. Emellett azt is hangoztatta, hogy három önkormányzati képviselője lesz Váradon, sőt lehet, hogy alpolgármestert is ad. Bár kiderült, hogy hazudtak, és a választásokon is megbuktak, az EMNP-sek még se vonultak vissza, ahogy jobb helyeken ilyenkor szokás, és bocsánatot sem kértek, közölte Szabó Ödön.

Az ügyvezető elnök némi meglepetést keltve kifejtette: 1989 tevékenysége miatt egyetért azzal, hogy Tőkés Lászlótól nem kell elvenni a Románia Csillaga-kitüntetést. Hozzátette: úgy véli viszont, hogy „minimum nagy arc kell ahhoz, hogy odaállj, s azt kérdd, hogy te legyél az első a listán, azt követően, hogy előzőleg legazemberezted az RMDSZ-seket”. Megjegyezte: négy évvel ezelőtt egy történelmi döntéssel esélyt adtak Tőkésnek, hogy bejuthasson az Európai Parlamentbe, azonban a volt püspök visszaélt ezzel, s a mandátumát arra használta, hogy folyamatosan ostorozza és becsmérelje az RMDSZ-t.

Ciucur Losonczi Antonius