ERDON Országos hírek

2008.01.29. 14:42

Voksolás és együttműködés

<p>Több aktuálpolitikai kérdésről is véleményt mondott keddi bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ-elnök. Bejelentette például, hogy tömörülésük azt szeretné, ha a helyhatósági választások első fordulóját május második felében tartanák meg, a második fordulót pedig június első felében.</p>

Érvelése szerint épp ekkor jár le a jelenlegi helyhatóságok mandátuma. Szóba került az új romániai magyar párt is, amelynek bejegyzését épp kedden jelentették be. Markó szerint „az együttműködés nehéz lesz”, s ő ezt azzal magyarázza, hogy a Magyar Polgári Párt deklaráltan az RMDSZ-re kíván alternatívát nyújtani.

Szólt Markó a választási rendszer reformjáról is. Közölte, hogy levelet írt neki Traian Basescu államfő. Az elnök arra kérte Markót, támogassák az egyéni választókerületes rendszer bevezetését úgy, hogy a voksolás kétfordulós legyen. Az RMDSZ első embere közölte: nem ért egyet ezzel. Szerinte ugyanis ez hátrányos helyzetbe hozná a magyarság képviseleté a parlamentben, és általában is aránytalan reprezentációt eredményezne egyes alakulatok vonatkozásában a törvényhozásban. Hozzátette még: inkább hosszasabb tárgyalások híve, nem feltétlenül annak a „sztahanovista mentalitásnak”, hogy a vonatkozó jogszabályt pár nap alatt módosítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!