Közösségteremtő tavaszi fesztivál Kisszántón

Közösségteremtő tavaszi fesztivál Kisszántón
Első alkalommal rendezte meg Kisszántón a tavaszi fesztivált a nagyváradi Szoboszlai Csaba és felesége, Kabai Krisztina. Mindketten a természet szerelmesei, céljuk pedig ezzel a rendezvénnyel is az, hogy ember és természet viszonyát bensőségesebbé tegyék.

Már szombaton kora délelőtt több százan gyülekeztek a kisszántói Levendulafarm bejárata előtt, hogy részesei legyenek az első tavaszi fesztiválnak. A két nagyváradi fiatal kertészt, tájépítész-mérnököt, Szoboszlai Csabát és Kabai Krisztinát egyik korábbi, hollandiai kirándulásuk alkalmával ihlették meg a tulipánkertek. „Láttuk, ahogy az emberek ott ülnek és olvasgatnak, lazítanak, fotózkodnak, barátkoznak a tulipánok társaságában és mikor hazaérkeztünk, rögvest eldöntöttük, hogy ezt mi is megvalósítjuk” – mesélte nagy lelkesedéssel Szoboszlai Csaba, a Levendulafarm tulajdonosa a Bihari Naplónak. Elmondta, hogy megfelelő területet kerestek, majd önerőből több ezer levendulát, valamint különböző színű tulipánokat ültettek még tavaly novemberben a kisszántói birtokon, hogy idén tavasszal felavathassák a létesítményt. Így jött létre az első tavaszi fesztivál, melyre két nap alatt közel ötezren voltak kíváncsiak.

Tavaszi melódiák

A szombati megnyitón Bátori Géza, Bors község polgármestere gratulált az ifjú párnak, akik önerőből a természetben alakítottak ki egy új találkozóhelyet. Követendő példa mindaz, amit a fiatalok létrehoztak, hiszen bihari magyar közösségünk egy új térrel gazdagodott – fogalmazott az elöljáró, mely vállalkozást hiánypótlónak ítélt. A tulipánkert közepén első nap az Espressione Quartett tavaszi melódiákkal és filmzenékkel, második nap a Magic Piano Duo nevű formáció zongorakoncerttel lépett fel.

Közben helyi kézművesek kínálták portékáikat, aki akarta, rögtönzött karikatúrát is készíttethetett magáról, de az Ady Endre Líceum Zabhegyezői is készültek különböző programokkal: arcfestéssel, hajfonással, körjátékokkal szórakoztatták a gyermekeket. Aki pihenni vagy olvasni akart, azt is megtehette, egy babzsákon, az olvasósarokban, de a gyepen is.

Jövőre újra lesz

A fesztivál programszervezője, Kabai Krisztina elmondta: hagyományteremtő szándékkal hozták létre a rendezvényt, melynek elsődleges célja, hogy minél több emberrel megszerettessék a természetet. – A két hektáros farmunk szinte megtelt, ez is bizonyítja, hogy igény van egy ilyen jellegű fesztiválra, melyet a jövőben bővíteni szeretnénk egyedi és izgalmas kulturális programokkal – fejtette ki.

Összességében: a két fiatal lelkes természetbarát olyan rendezvényt teremtett, mely kulturált és minőségi kikapcsolódást kínált mindenkinek, aki az elmúlt hétvégén egy új stílusra, harmóniára, közösségre vágyott.

Villányi Zoltán