Közösségi rendőrség Szatmárudvariban

Közösségi rendőrség Szatmárudvariban
Szatmár megye – Kevesebb lopás és illegális hulladéklerakó, javuló közbiztonság — nagyjából ezeket várja el a szatmárudvari községvezetés a legkésőbb 2008 elején működését megkezdő községi közösségi rendőrségtől.

Szatmárudvari Községi Tanács határozata értelmében legkésőbb 2008 elején már működni fog a község közösségi rendőrsége. A júliusi tanácsülésen ugyanis arról döntöttek a tanácsosok, hogy amennyiben még idén sikerül a hatóság elindításához és sikeres működtetéséhez szükséges összegeket lehívni a kormánytól azonnali hatállyal megszervezi a községvezetés a közösségi rendőrséget.

Ha nem sikerül lehívható összegekhez jutni, legkésőbb jövő év első felében, saját forrásokból szervezik majd meg a hatóság működését.

Egyébként mintegy 110 000 eurónyi kormánytámogatásra pályázott Szatmárudvari Önkormányzata azzal a céllal, hogy a helyi katasztrófavédelmet megfelelően felszerelje, valamint útjára indítsa a közösségi rendőrséget. Az erről szóló projektet még augusztusban leadta a községvezetés, és ha kedvezően bírálják el ezt a kormányilletékesek, Szatmárudvari büdzséjéből csupán a projekt teljes összegének 10 százalékát kell biztosítsa az önkormányzat.

Székhely és felszerelés

A tervek szerint az új hatóság székhelye a régi iskola épületében lenne, gépjárművel, megfelelő berendezésekkel és  közösségi rendőrök munkájához elengedhetetlen felszereléssel látnák el azt. A projektben ugyancsak felszereléseket, egy bevetéseknél használatos gépjármvűvet szeretnének biztosítani a helyi katasztrófavédelem munkatársainak is, ugyanakkor egy Stadionului utcai ingatlant alakítanának át megfelelő székhellyé számukra.

A tervek szerint egyébként a községi közösségi rendőrségnek hét alkalmazottja lesz, a hatóság inulásakor ugyanakkor egyelőre csak négy személyt alkalmaznak (három közösségi rendőrt és egy osztályvezetőt).

Kovács József alpolgármester a községveztés nevében nyilatkozva elmondta, reméli, hogy a hatóságnak a megszervezése, és a közösségi rendőrök munkája nyomán csökkenhet a termőföldekről történő lopások száma, kevesebb lesz az illegális hulladéklerakó, valamint javulna a közbiztonság is Szatmárudvariban. Olyan problémák megoldására vállalkoznak majd a közösségi rendőrök, amelyek a szatmárudvariak mindennapjainak nyugalmát zavarják.