Közösségerősítő program

Közösségerősítő program
A Bihar Megyei RMDSZ és a Tulipán Kaláka Egyesület, A munka erősít, a kaláka egyesít! jelmondat jegyében indít Tulipán Kaláka címmel az egész megyére kiterjedő programot.

 

Nagy Noémi

 

A Tulipán Kaláka program a nagy múltú, de napjainkra egyre kevesebb helyen fellelhető kaláka rendszerre épül. Célja kettős: a közösséget erősíteni, és ezzel a közösséggel a közjót építeni. Szabó Ödön az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Tulipán Kaláka Egyesületet három fiatal önkéntes hozta létre, és az RMDSZ Bihar Megyei szervezete teljes mellszélességgel támogatja, segíti ezt a munkát. „Sok közösségi ügy van, amelyhez nem feltétlenül kell pénz, elég ha a helyiek összefognak és közös erőből építenek egy játszóteret vagy restaurálnak egy épületet, rendbe tesznek egy a közösség tulajdonába levő területet, parkot”- mondta el Szabó Ödön, hozzátette, hogy a program tárgya, olyan kis költségvetésű, de annál inkább kétkezű munkát igénylő feladatok elvégzése egy adott településen belül, amely a helyi magyarság köz javát szolgálja. „Természetesen politikai nézetektől függetlenül bárki csatlakozhat a saját településén létrejött kalákához, ezzel hozzájárulva a közösség értékeinek javításához”- fűzte hozzá. A programot három hete szervezik, eddig számos település jelzett vissza, mindegyik egy-két munkát vállalva el, így körülbelül hetven munkaprogram gyűlt össze. A Tulipán Kaláka programjaiban résztvevők Tulipán Kaláka emblémás pólót, és a munka végén egy oklevelet is kapnak.

 

Kaláka

 

A kaláka a legismertebb társasmunkák egyike, amely nem csak megkönnyítette a közösség munkáját, hanem igazi egységgé kovácsolta a résztvevőket. A kaláka ősi hagyományait követve a Tulipán Kaláka mozgalomnak is egyik fő célja a magyar közösség összekovácsolása, valamint a közös munkával elért eredmények népszerűsítése. Borsi Lóránt programfelelős kifejtette, hogy, mint a hagyományos kalákák végén a Tulipán Kaláka keretében elvégzett munkák után is lesz szeretet vendégség. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felkérte a települések programfelelőseit, hogy a nagyböjti időszakra való tekintettel a szeretetvendégségek ne legyenek zenés mulatságok, hanem egyszerűbb közösségi programok. Elmondta, hogy a kaláka alkalmával létrehozott játszótereken, rendbe hozott épületeknél, parkoknál egy a Tulipán Kaláka emblémájával ellátott táblát helyeznek majd el. Továbbá hozzátette, hogy a munkálatokhoz az eszközöket a résztvevők fogják biztosítani, az alapanyagot pedig több forrásból szeretnék finanszírozni: a helyi önkormányzatok, intézmények segítségére is számítanak, hiszen a munkák nem magáncélúak, hanem a köztulajdont gyarapítják. E mellett pályázati lehetőségek is fenn állnak. A résztvevő települések egy-egy útmutatót kaptak, arról, hogy hogyan is kell tíz lépésben megszervezni egy kalákát, hiszen a munkafolyamat megtervezésével szervezetten folyhat a tevékenység.

 

Évkönyv

Borsi Lóránt hozzátette, hogy év végén egy évkönyvet is kiadnak a Tulipán Kaláka keretében zajló programokról, fotókkal illusztrálják majd a különböző településeken zajló munkákat. Újságírói kérdésre Szabó Ödön elmondta, hogy a nagyváradi programokról egy következő sajtótájékoztatón esik szó, mivel a feladatok sokkal kiterjedtebbek és komplexebbek.

 

Nagy Noémi