Közösen fejlesztenék a megyét

Közösen fejlesztenék a megyét
Az idei év elején alakult Bihar Megyei Vállalkozói Szervezetek Fórumának képviselői találkoztak Pásztor Sándor megyei tanácselnökkel, aki üdvözölte az általuk javasolt Memorandumot.

A Bihar Megyei Vállalkozói Szervezetek Fórumát (FOP) 2017. január 19-én hozta létre egy partnermegállapodással a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége (Ioan Lucian elnök), a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Constantin Badea ügyvezető igazgató), a Kis- és Közepes Vállalkozások Helyi Tanácsa (Ioan Mintaş elnök), a Zepher Klaszter Egyesület (Constantin Jurcă), a Bihar Megyei Gyógyszerész Kamara (dr. Németh Sebastian elnök), a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület (Király Csaba igazgatótanácsi tag), a Magyar Nemzeti Kereskedőház nagyváradi regionális irodája (Sárközi Zoltán irodavezető), a Magán Fogorvosok Romániai Egyesületének partiumi fiókszervezete (dr. Vlad Cristian Deac), az Állatok Reprodukciójával Foglalkozók Megyei Egyesülete (Viorel Porumb elnök), a Bihar Megyei Orvosi Kamara (dr. Carmen Pantiş elnök), főtitkárnak pedig Dorel Puchianut választották meg.

Prioritások

A Fórum által kezdeményezett Memorandum a következő prioritásokat jelöli ki a megye fejlődése érdekében: az Erdélyi Szigethegység útja, körgyűrű építése Belényesnek, Vaskohsziklásnak és Élesdnek, összeköttetéssel az erdélyi autópályával, a DN 76-os országút befejezése, az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti szakaszának kiépítése, összekötő út létesítése Nagyvárad és a leendő autósztráda közt; a duális képzés bevezetése annak érdekében, hogy a megye ipari parkjai számára biztosítva legyen a szakképzett munkaerő; a hegyi- és gyógyturizmusban rejlő potenciál hasznosítása; új ipari parkok létesítése Mezőtelegden, Belényesben és Székelyhídon; egy minimum 5 ezer férőhelyes multifunkcionális aréna építése; egy olyan eseménynek a megszervezése, mely regionális jelentőségűnek számítana Európában; Bihar megye töltsön be vezető szerepet ami a zöldenergia hasznosítását, a leaszfaltozott utak számát és egyéb modern infrastruktúrát (csatornázás, internet, ivóvíz) jelenti.

Pásztor Sándor azt mondta: támogatja a felvetéseket, sőt, az általa vezetett intézmény kiegészítő javaslatokkal fog élni. Hozzátette: jó lenne, ha bizonyos időszakonként találkoznának ismét a további együttműködés reményében.

Ciucur Losonczi Antonius