Közösen a balesetek ellen

Közösen a balesetek ellen
Nagyvárad – Péntek délben a megyei rendőr-főkapitányság székhelyén közös balesetmegelőzési megállapodást írtak alá Liviu Popa és Hatala József román, illetve magyar országos rendőrfőparancsnokok.

 

Az egy évre szóló, szükség esetén meghosszabbítható kétoldalú megállapodás célja a halállal végződő közúti balesetek számának csökkentése úgy Románia, mint Magyarország területén. A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság váradi székhelyén zajlott ünnepélyes aláírási ceremónián részt vettek dr. Liviu Popa és dr. Hatala József román, illetve magyar országos rendőrfőparancsnokok (akik a dokumentumot ellátták kézjegyükkel), Motoc Marin és Óberling József, az országos közlekedésrendészetek vezetői, Adrian Bucur, Bihar megyei rendőrfőparancsnok, valamint Szabó Sándor ártándi vámparancsnok.

Dr. Hatala József kifejtette: nagy örömmel és reményekkel telve jöttek Váradra ezen fontos együttműködési szerződés aláírása érdekében. Az élet nagy szerencséje, hogy napjainkban az állampolgárok szabadon közlekedhetnek a román-magyar határon, s élnek is ezen lehetőséggel, viszont az utazási szabadságban sok veszély és kockázat is rejlik. A közlekedés során bekövetkezett balesetek tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a rendőri tevékenységeket össze kell hangolni és közösen kell fellépni a halálos, illeve a súlyos közúti balesetekkel szemben. Hozzátette: ez az együttműködés egy hosszabb ideje működő gyakorlatot véglegesít, s azt feltételezi, hogy a határ két oldalán közös járőrszolgálatok ellenőrzik majd a gépjárművel közlekedőket. Ezen kontrollok során az autók műszaki állapotára, a személy- és teherszállításra vonatkozó szabályok tiszteletben tartására, a vezetői és egyéb okmányok érvényességére, valamint a sebességhatárok betartására fog helyeződni a hangsúly. Ugyanakkor rögzítik azt is, hogy melyek azok a szervek, illetve rendőri egységek, melyek részt vesznek ezen akciókban. „Az együttműködés lényege, hogy minél kevesebb állampolgár veszítse életét a közútakon, és jobb eredményeket érjünk el a határ mentén a közlekedésbiztonság területén”, fogalmazott az ORFK főparancsnoka.

 

Összehangolják

 

Dr. Liviu Popa is azt emelte ki, hogy összehangolják az erőfeszítéseket és az erőforrásaikat a balesetek megelőzése céljából. Arra hívta fel a figyelmet: 2011 olyan év volt Romániában, amikor visszatértek az 1990-es állapotokhoz, ami a halállal végződő közúti balesetek számát illeti, azonban a 2003 áldozat így is sok. Óberling József elmondta, hogy 1990-ben 2430 személyt halt meg Magyarországon közlekedési balesetekben, tavaly pedig 640-en, ami azt jelenti, hogy utoljára 1960-ban vesztették életüket ilyen kevesen. A törvények nem engedik, hogy regisztrálják azt, hogy az elhunytak közül hány a külföldi állampolgár, azt viszont feljegyezhették, hogy 2010-ben 25 román állampolgár okozott halálos közúti balesetet. Motoc Marin kifejtette, hogy a megállapodással tulajdonképpen az Európai Unió elvárásainak is eleget tettek, mely szerint 2020-ig mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a felére csökkenjen az európai utakon a halálos közlekedési balesetek száma. A szerződés egyik újdonsága pedig, hogy azon felelős szerveket is megnevezi, melyek szintén együtt kell működjenek a kitűzött cél elérése érdekében.

 

 

Ciucur Losonczi Antonius