Közös programokat szerveznek

Közös programokat szerveznek
Nagyvárad – Csütörtökön az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tevékenységi beszámolót tartott Constantinescu Edit és Tiponuţ Tibor, a nagyvárad-réti, valamint a dél-rogériuszi RMDSZ-szervezetek elnökei.

 

 

Constantinescu Edit várad-réti RMDSZ-elnök szerint a körzet mindennapjaira az összetartás és a családias hangulat a jellemző, azért dolgoznak nap mint nap, hogy tagjaikkal éreztessék: Várad nem csupán egy város, hanem „egy otthon, ahol élünk, egy közeg, ahol magunk lehetünk és együtt lehetünk”. 2011-ben számos olyan kulturális és közéleti eseményen vettek részt, melyeken a gyökereinkről, s nemzetünk nagyjairól méltó módon emlékeztek meg. Szokás szerint megkoszorúzták Petőfi Sándor, József Attila és Bethlen Gábor szobrát, illetve a Partiumi Alapítvánnyal és a Máltai Segélyszolgálattal közösen leleplezték Széchenyi Zsigmond emléktábláját. Ugyanígy részt vettek azokon az évfordulós ünnepségeken is, melyeket a Bihar Megyei RMDSZ közösen bonyolított le a történelmi egyházakkal és a civil szervezetekkel. Ismét nagy népszerűségnek örvendett a Nyuszi ül a parkban húsvéti kavalkád, a tombolából befolyt összeget jótékony célra ajánlották fel. Ott voltak a majálison és az RMDSZ horgászversenyén is, kimagaslóan teljesítettek a 12 órás váltóúszásban. A legbüszkébbek arra, hogy a városi RMDSZ-frakció és ezen belül Huszár István önkormányzati képviselő javaslatára, melyet a tanárok és a szülők is támogattak, a volt George Coşbuc Általános Iskola felvehette Szacsvay Imre nevét. A téli ünnepek is tartalmasan teltek, a szeretet jegyében. Karácsonyváró óvodásprogramot és adventi vendégséget szerveztek, valamint alapélelmiszereket tartalmazó csomagokat sikerült eljuttatniuk hátrányos helyzetben levő családoknak. A felsorolt eseményeket az idén is szeretnék meghirdetni, és az összefogásra gondolva a taglétszámot bővítenék.

 

Igéretes kezdés

 

Tiponuţ Tibor elnök arra hívta fel a figyelmet: a rogériuszi körzet kettéválásával a negyed déli részén élők tapasztalt és lelkes csapatként láttak munkához 2011 elején. Olyan megszokott rendezvényeken voltak jelen, mint A Magyar Kultúra Napja, a Festum Varadinum és a vársáncbeli majális, valamint a különböző koszorúzások, évfordulós ünnepségek. A legkisebbeknek is igyekeztek tartalmas és szórakoztató programokat kinálni, kiemelendők például a Diákokért Egyesülettel közösen megszervezett játszóházak. Számos esemény közösen zajlott a várad-rétiekkel. November elejétől matematika korrepetálást tartanak Vad Márta és Vad Zoltán szaktanárok vezetésével, a fogadóórákon pedig Huszár István várja az érdeklődőket. Az év végén támogatásképpen bútorzatot kaptak Balogh Zoltán gépjárműoktatótól, melyet a jövendőbeli internetes sarok kialakításánál hasznosítanak, ahol idősek számára is indítanának számítógépkezelői tanfolyamokat. „Sok munka vár még ránk, de az igéretes kezdés után úgy véljük, beilleszkedtünk és aktív részévé váltunk annak a nagy családnak, mely a körzetek tagjain át erőt ad, és a jövőért tenni akaró embereket fog össze”, fogalmazott az elnök.

 

INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK

 

Huszár István azt hangsúlyozta ki, hogy a tavaly sikerült korszerűsíteni a Füstös-hídat, dolgoznak az Ecaterina Teodoroiu utcán, leaszfaltozták az Izvorului és a Depoului utcákat, meghosszabították a vasúti aluljárót és valószínűleg az év végig korszerűsítik az Oituz, az Emil Gîrleanu, az Augustin Bena, a Magellán és az Ana Ipătescu utcákat.

 

Ciucur Losonczi Antonius