Közös Phd-képzést indít a PKE és az ELTE

Közös Phd-képzést indít a PKE és az ELTE
Nagyvárad- Szerdán a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében közös sajtótájékoztatót tartott dr. János Szabolcs rektor és Pajzos Csaba, a Közgazdaságtudományi Kar dékánja. Újdonságokról is beszéltek.

Ősszel nem indulnak új alapszakok a Partiumi Keresztény Egyetemen, dr. János Szabolcs rektor szerint nem is tervezték ezt, ugyanis a meglévőket szeretnék inkább konszolidálni, megszilárdítani. Jelenleg így 239 tandíjmentes helyet kínálnak alapszakon és 95 tandíjmentes helyet a mesterképzőn.
Újdonságként viszont arra hívta fel a figyelmet: közös szándéknyilatkozatot írtak alá a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetésével arra vonatkozóan, hogy a következő egyetemi évtől kezdve a két intézmény közös doktori képzés beindítását szervezi. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a PKE-n végzettek az ELTE doktorandusz hallgatói lesznek, de a PKE néhány oktatóját egy ottani megfelelő minősítési eljárást követően úgymond kooptálják, így például témavezetők lehetnek vagy konzultálhatnak a diákokkal, illetve az órák egy bizonyos százalékát Nagyváradon fogják megtartani. Természetesen azért a PhD-hallgatóknak Budapestre is utazniuk kell majd, de ez így van rendjén, hiszen a doktori munka többek közt kutatást, és könyvtárlátogatást feltételez.
A középtávú cél különben, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem önállóan is működtethessen doktori iskolát. A megállapodás egyelőre a társadalomtudományok, a filozófia, a nyelv- és irodalomtudomány területét érinti, de amennyiben más karok is kifejezik ebbéli igényüket, bővülhet a paletta.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,