Járvány

2021.01.31. 12:44

Az élelmiszer-rendszerek globális átalakítását sürgeti az ENSZ

A pandémia rávilágított az élelmiszer-önellátásról lemondó államok kiszolgáltatottságára.

Debrecen, 2021. január 7. Debrecen határában, a Pallagi Kísérleti Kertészeti Telepen megkezdték a gyümölcsfák metszését. Elsõként az almák vannak soron, az intenzív tartás miatt hektáronként 2500 fa. Azt követõen a csonthéjasok, a meggy, a cseresznye, végül az õszi és kajszi barack kerül sorra március elejéig. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A globális élelmiszerrendszerek mielőbbi, gyökeres átalakítását sürgette Qu Dongyu, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) főigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon – írja a Magyar Nemzet.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid–19-világjárvány rávilágított a globális ellátási láncok sérülékenységére.

A FAO jelentése szerint

a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások rávilágítottak arra, hogy azok az államok, amelyek az élelmiszerek behozatalára rendezkedtek be, illetve az élőmunkát külföldi vendégmunkásokra alapozták, rendkívüli módon kiszolgáltatottá váltak.

Tavaly több fejlett országban súlyos problémát jelentett, hogy nem volt, aki ültessen vagy leszedje a termést. Emellett a határellenőrzések szigorítása és a hosszúra nyúló várakozási idő miatt sok élelmiszer a szállítás közben megromlott.

Az ENSZ szervezete szerint az élelmiszer-előállítás vidéki szereplőit és a kisebb vállalkozásokat kell megerősíteni, a rendszerek globális átalakítására azonban konkrét terv egyelőre nem készült.

Borítókép: Debrecen határában, a Pallagi Kísérleti Kertészeti Telepen megkezdték a gyümölcsfák metszését

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!