Közös erdélyi út kijelölése

Közös erdélyi út kijelölése
Nagyvárad- A KREK pénteken tanácskozásra hívta a református lelkipásztorokat, a partiumi magyar polgármestereket, megyei alelnököket és bukaresti parlamenti képviselőket székházának dísztermébe.

 

A tanácskozást a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetése annak szellemében hívta össze, mert szükségét látja- a transzilvanizmus továbbviteleként- egy általános erdélyi szellemi és politikai út kijelölésének, valamint a mindennapi cselekvés koordinátái meghatározásának. A KREK elnöksége nevében Forró László előadó tanácsos köszöntötte a megjelenteket, majd Lukács József főjegyző tartott áhítatot.

Köszöntőbeszédében dr. Varga Attila főgondnok, parlamenti képviselő azon meggyőződésének adott hangot: úgy az egyház, mint az RMDSZ közös felelőssége az együttműködés. Fontos, hogy képesek és hajlandóak legyenek erre, mert arra vannak ítélve, hogy természetes partnerség legyen köztük. Úgy fogalmazott: nem lehetnek ellenfelek, az együttműködés elmulasztása pedig közösség elleni vétek lenne, ezért azt javasolta: évente legalább egyszer, de akár több alkalommal is legyen egy ehhez hasonló tanácskozás, ebben a körben; hozzanak létre egy közös munkabizottságot a különböző szakterületek problémáinak megvitatása céljából; közösen monitorizálják a helyi és országos hatóságok működését, illetve beszélgessenek az RMDSZ-es parlamenti tagokkal olyankor, amikor az egyházat érintő jogszabályok, törvények vannak születendőben.

Szabó Ödön parlamenti képviselő Csűry István püspök felszólalását követő korreferátumában (az egyházfő beszéde honlapunk főoldalán olvasható) kifejtette, hogy egy erős érdekképviselet biztonságot teremt a szülőföldön, gyarapodást és fejlődést, pozitív jövőképet tud fenntartani, erősíti és fenntartja a közösségi szellemet. Meglátásában ugyanakkor konszenzus van az erdélyi magyar társadalomban abban, hogy akkor eredményes egy érdekképviselet, ha nem függ senkitől és egységes irányt tud felmutatni. Úgy vélte: el kell ismernünk egymás eredményeit, ne legyőzni, hanem meggyőzni akarjuk egymást, nyilatkozgatások helyett inkább dolgozzunk és cselekedjünk, és abban járjunk az élen, hogy építjük a közösségünket.

Nemzeti ügy

Forró László előadó tanácsos Cél, mely egyesít címmel tartott előadást a leendő református kórházról. Megtudtuk, hogy tavaly szeptemberben egy szimpóziumon ismertették a megvalósíthatósági tanulmányt, decemberre pedig azt is véglegesítették, hogy lehet önfenntartóvá tenni. Jelenleg a tervezés munkálatai zajlanak, elkezdődik a Biharpüspökiben levő telekhez való alkalmazkodás, a konkrét építkezés pedig remélhetően az ősz folyamán kezdődhet el. Örömre ad okot, hogy a magyar kormány ígéretet tett a támogatásra. Cseke Attila volt egészségügyi miniszter, parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy a református kórház megépítése nemzeti ügy kell legyen, és üdvözölte azt az ötletet, hogy alapítványi forma legyen a működési elv. Antal János előadó tanácsos Restitució- jogőrzés és jogorzás című értekezésében arról beszélt, hogy a román állam napjainkban is ellenségesen viszonyul az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásához. A kárpótlási rendszer most is méltánytalan, és az új törvény is aggályos. A KREK által visszaigényelt 348 ingatlannak csak a fele esetében történt például elvi döntés a visszaszolgáltatáshoz. A beszédben elhangzott az is, hogy a megvalósult eredmények csupán Tőkés László nemzetközi lobbijának köszönhetőek, mert az RMDSZ még amikor kormányon volt sem ért el semmit. (A rendezvény fórum részében Szabó Ödön ezt az állítást kifogásolta, megjegyezve, hogy „sohasem árt egy kicsit kevesebb én, és több mi”).

Előadást tartottak még Seres Dénes és Erdei D. István parlamenti képviselők, valamint Farkas Zsolt előadó tanácsos is, utóbbi kettő a kongruák (lelkipásztori fizetések) és pályázatok témakörében. Az értekezéseket hozzászólások követték, melyek végén az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy a konzultációt még az év vége előtt egy hasonló kövesse, az elhangzottak pedig könyv formájában is megjelenjenek.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,