Közös érdekünk, hogy mindannyian jól érezzük magunkat Szent László városában

Közös érdekünk, hogy mindannyian jól érezzük magunkat Szent László városában
Idén először a nagyváradi várban szervezik meg a Szent László Napokat június 25–28. között. Zatykó Gyula főszervező nyilatkozott szerkesztőségünknek.

– Hogyan sikerült az idei Szent László Napoknak meghódítania a nagyváradi várat, és mit jelent ez a rendezvény szempontjából?

– Már az első Szent László Napok szervezésekor felmerült lehetséges helyszínként a nagyváradi vár. Nem a vársáncra gondoltunk, hanem a vár udvarára, azonban romos állaga miatt két évvel ezelőtt még nem lehetett volna méltó helyszíne a rendezvénynek. Azóta változott a helyzet, többek között annak is köszönhetően, hogy a város vezetése ma már nem a magyar történelmi múlttal való szembesülés „veszélyét” látja a várban, hanem a gazdasági és kulturális potenciált. Ebbe jól beleilleszkedik a Szent László Napok programkavalkádja.
Megtisztelő számunkra, hogy a mi rendezvényünk az első nagy közösségi rendezvény, mely ezt a helyszínt tudhatja magáénak. Ennek szimbolikus jelentősége is van: visszafoglaljuk azt, amit őseink építettek. Ez a fontos tény még azt is feledteti velünk, hogy talán nincs annyi zöld, árnyékos terület, mint a Rhédey-kertben.

– A helyszínváltozáson kívül milyen újdonságot tartogat a rendezvény az előző két kiadáshoz képest?

– Maga a helyszín meghatározó. A vár lehetőséget biztosít arra, hogy az összes programunkat egy helyszínre összpontosítsuk. Ez sokat segít mind a szervezőknek, mind pedig azoknak, akik több programra szeretnének eljutni, hiszen nem kell az időt pazarolni a helyszínek közötti ingázással. A gyerekprogramok kiemelt szerephez jutnak. Szeretnénk, ha egész családok látogatnának ki a helyszínre, ahol reggeltől estig hasznos időt tölthetnek el együtt. Lesznek előadások – úgy történelmi, mint egyéb témákban –, könyvbemutatók, íjászat, jurtabemutató, hagyományaink által ihletett női ruhabemutató. Sok és változatos programot állítottunk össze, így a leghatékonyabb az lesz, ha erre a három napra az érdeklődők „beköltöznek” a várba, hogy semmiről se maradjanak le. A tömegközlekedési vállalathoz kérvényt tettünk le, hogy a villamosok és buszok hosszabbított menetrenddel járjanak, és ne kelljen a buszjáratokhoz igazítani a hazamenetelt.

– Önnek melyik a kedvenc programpontja? Esetleg több is van?

– Lehet nem helyes egyik programot sem kiemelni, hiszen mindegyik értékes a maga nemében. De a kérdésre válaszolva, természetesen vannak kedvenceim. A Váradról elszármazottak találkozója az egyik, melynek ötletgazdája is vagyok. A programot Boros Zoltán, a román televízió magyar adásának nagy „öregje” szokta nagyon szépen lebonyolítani, hasonlóképpen lesz ez az idén is. Az igényes zenét is kedvelem, minden évben volt benne bőven részünk. Az örömfőzés szintén egy vidám színfoltja a Szent László Napoknak. A gyerekfoglalkozások is a kedvenceim közé tartoznak. Úgy érzem, ezt is sikerült magas színvonalon megszervezzük, amit alátámaszt az is, hogy bár a gyermekek a legőszintébb kritikusok, eddig megelégedéssel vettek részt a programokon.

– Hogyan tudja összeegyeztetni az Erdélyi Magyar Néppártnál végzett alelnöki munkáját a Szent László Napok szervezésével?

– Részben hasonló tevékenységek, hiszen közösségszervezői munkaként tekintek mindkettőre. Az időbeosztásom kicsit zsúfolt, mert alelnöki tisztségemből kifolyólag elég sokat utazok, de eddig sikerült a két tevékenységet összeegyeztetni. Egy jó és lelkes csapat végzi a szervezői munka java részét, én igyekszem összefogni az egészet. A Szent László Napok szervezését szeretettel és örömmel végzem, annál is inkább, mivel látni az emberek visszajelzéseiből, hogy szükségük van erre a rendezvényre. Olyan sok negatív hatás ér bennünket erdélyi, partiumi, illetve nagyváradi magyarokat, hogy úgy érzem, szükségünk van az otthonérzet és az együtt ünneplés örömének megtapasztalására. A múltunkhoz kötődő előadások, programok által nő az önbecsülésünk, a sokaság láttán pedig a közösség erejét tapasztaljuk meg.

– Milyen szerepet kíván betölteni a Szent László Napok a város kulturális életében?

– A Szent László Napok hiánypótlóként indult és elismert eseménnyé nőtte ki magát. Nemcsak a nagyváradi, bihari, partiumi magyar közösség egyik számottevő rendezvénye lett, hanem sokan jönnek Magyarország határ menti településeiről is. A város turisztikai életének és a városimázsnak jót tesz, hogy ezekben a napokban a média odafigyel Nagyváradra. A vendéglátóhelyeknek jól jön az a több száz ember, aki Nagyváradra látogatva lendít a forgalmon. Nekünk, magyaroknak nem kérdéses: sokszorosan hasznos a rendezvény, hiszen meg tudjuk ismertetni kultúránkat, népviseletünket, népművészetünket, történelmünket a többségi románsággal. Nem túlzás azt mondani, hogy a Szent László Napok a híd szerepét is betölti a két nemzet között. Kevés román váradi lakos tudta ezelőtt három évvel, hogy Nagyváradot Szent László alapította, de azóta a „homály” kezd oszlani. Remélem, hogy ezt hasonlóképpen látják azok, akik anyagiakban segítik a rendezvény létrejöttét. A vállalkozók, szponzorok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az elkövetkezendő években is folytathassuk a munkát. Szintén fontos, hogy a város vezetése az elkövetkezendő években is támogassa a rendezvényt, hiszen közös érdekünk, hogy mindannyian érezzük jól magunkat Szent László városában.