Közös árvízvédelmi felkészülés

Közös árvízvédelmi felkészülés
Pásztor Sándor műszaki igazgató arról tájékoztatta csütörtökön az Erdély Online-t: a napokban találkozott a váradi Körösök Vízügyi Igazgatóság és a hasonló nevű, de gyulai székhelyű intézmény vezetősége azzal a céllal, hogy megtekintse annak az együtt megvalósított, HU-RO pályázatnak az eredményét, mely arról szólt, hogy a Fekete-Körös bal partján, Tamásdától felfele 7 kilométer hosszan megerősítették a töltéskoronát, illetve utat építettek ki rajta azért, hogy árvízvédelmi készültség esetén közösen fel tudjanak vonulni.

Ott található ugyanis a tamáshidai szükségtározó, melyet szintén rendbe raktak, és távjelző vízmércével látták el. Ez azt jelenti, hogy mostantól kezdve, amikor árhullám jön, és Tamáshida felett, román területen a víz „kijön” a szükségtározóból, akkor ez emberi beavatkozás nélküli, automatikus adatközlést indít el Magyarország fele, vagyis a két intézmény közösen tudja kezelni az árvízhelyzetet. Emellett teljes mértékben korszerűsítették a mellette található gátőr házat, illetve az ottani árvízvédelmi raktárt.
Ezen kívül a két fél bejárással felülvizsgálta román területen a Fekete- és a Fehér-Körösön az árvízvédelmi létesítményeket. Ellenőrizték ezek műszaki állapotát, azt, hogy mennyire vannak felkészülve a csapadékosabb időszakra. Arra a következtetésre jutottak, hogy a védművek állapota kielégítő, a román fél megfelelően felkészült a téli hónapokban várható árhullámokra.

Ciucur Losonczi Antonius