Közlemény és felszólalás Varga Andrea védelmében

Közlemény és felszólalás Varga Andrea védelmében
A napi sajtó útján megdöbbenéssel értesülhettünk arról, hogy Varga Andrea Bukarestben élő, magyarországi történészt tettlegesen bántalmazták a nyílt utcán. Arról is tudomást szerezhettünk, hogy két évvel ezelőtt ismeretlen személyek a megfélemlítés nyilvánvaló szándékával zaklatták őt.

 

Okkal feltételezhető, hogy most, amikor a kommunizmus idején elkobzott épületek visszaszolgáltatásának kérdése ismét a figyelem középpontjába került, Varga Andrea ez ügyben végzett tevékenységének is köze van a fájdalmas esethez. Tudnivaló, hogy a történésznő – egyebek mellett – a Premontrei Rend nagyváradi ingatlanainak visszaszerzésén fáradozik.

Tőkés László európai képviselő az Európai Parlament plénumán vetette fel Varga Andrea súlyos bántalmazásának esetét, abból az alkalomból, hogy a törvényhozás éppen ma fogadta el a Polgárok Európai Évéről (2013) szóló jelentést. „Európa védje meg polgárait!” – hangoztatta felszólalásában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. (Felszólalásának szövegét mellékeljük.)

Nagyvárad, 2012. október 23.

Tőkés László EP-képviselő Sajtóirodája

Felszólalás

Európa védje meg polgárait!

Múlt hét végén Varga Andrea Bukarestben élő, magyarországi történészt durván bántalmazta az utcán egy ismeretlen személy. Varga Andrea a kommunista múlt jeles kutatója, jelenleg a kommunista diktatúra idején elkobzott magyar egyházi ingatlanok restitúciójával foglalkozik. 2009-ben az Európai Bizottság romániai kirendeltségének megbízásából a kelet- és közép-európai rendszerváltozásról rendezett rangos kiállítást Bukarestben.

A Polgárok Európai Esztendejéről szóló Jelentés végszavazásán fontosnak tartom felhívni a figyelmet Varga Andrea esetére, és európai polgári mivoltában a román hatóságok, illetve az Európai Parlament védelmét kérni számára.

Európa védje meg polgárait!

Strasbourg, 2012. október 23.

Tőkés László EP-képviselő