Közlemény: Csomortányi úr, hol a gyűlölet határa?

Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke
Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke
Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke annak a sajtótájékoztatónak a kapcsán, amelyet Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke tartott, és amelyről a Bihari Napló február 10-i lapszámában számoltunk be. Ezt közöljük a továbbiakban.

Elkezdődött, amint az előrelátható volt. 2004, 2007, 2008, 2012, összesen több mint fél tucat választási kampány után, újból ugyanazok, ugyanazt a vesztes, magyarságot megosztó, gyűlölködő utat készítik elő és azon akarnak végig menni. Érthetetlen. Mára kiderült egyértelműen, hogy nem mozgósít a több párt. Kiderült, hogy az RMDSZ folyamatos gyalázása csak elbizonytalanította a magyarokat. Az összes nagyromániás, Vadim párti (PRM) gyűlöletbeszéd nem ártott a magyarok önbizalmának, egységének, jövőbe vetett hitének annyit, mint az olyan emberek, mint Csomortányi, Szilágyi, Tőkés magyar nyelvű, ezért hitelesebb, gyűlöletbeszédei.

Miért csúsztatnak?

Sajnos nekik nem számít az igazság. Azt akarják, hogy az ő általuk mondottakat fogadjuk el gondolkodás nélkül igazságnak. Ők is tudják, hogy nem úgy van, amint mondják, de ez elhanyagolható apróság, számukra. A „szent” gyűlölet, a bosszú a fontos. Mostani kirohanásukat is a hamvazószerdán megjelenő média felületre, a böjt, a megtartóztatás kezdetére – micsoda fanyar humor – tartogatták. Mondják a szakértők, hogy lehet addig hazudni magadnak, ismételni folyton, folyton, hogy a végén azt hiszed, a hazugság az igazság. Ez azonban a szakértők szerint már betegség. Az igazmondást kevés dolog indokolja, a hazugságnak végtelen sok oka lehet. Jogosan vetődik fel a kérdés: miért nem mondanak igazat? Miért csúsztatnak? Miért keverik eleve a valós dolgokat a valótlannal? Igazi okát csak ők tudják. Lehet, hogy feladat, amivel megbízták őket, a frusztráltság, a hatalomvágy, vagy egyszerűen a bűnös érzés, a gyűlölet. Ez utóbbi mindent indokolhat, hisz ott van minden sajtótájékoztatójukon a gyűlöletbeszéd. Gyűlölet beszéd – ez egy összetett szó, összetett probléma. Kell küzdeni ellene. De melyik része ellen? Nyilván nem a beszéd ellen, de a gyűlölet ellen igen. Beszélgetni kell, egyeztetni kell, érvelni kell, de gyűlölni? De kell küzdeni az összetett szó, a gyűlöletbeszéd ellen is.
Sokan kérdezik, mi miért nem jelentjük fel Csomortányi úr főnökét, Tőkés Lászlót a DNA-nál, a PKE ügyében? Kérdezik, miért nem számoltatjuk el Csomortányi urat, hisz saját hivatalos bevallása szerint semmi, azaz nulla volt a jövedelme a választást megelőző évben? Kérdezik, mi miért nem fizetünk vissza rosszért rosszal? Erre F.W. Foerster válaszát idézném: mert ezáltal bennünk is helyt talál a rossz, így immár két szívben van egy helyett.

„Gyűl-ölő” politika

Olvastam egyszer, hogy a gyűlölet magától visszaszáll azokra, akik táplálják. A lényeget azonban egy szinte gyerekes szójátékban láttam a neten: a Szer-etet, a gyűl-ölet. A mi dolgunk a közösség fejlődése, táplálása, éltetése. Az EMNP-nek, Csomortányinak, azt érezzük, gyűl-öleti a munkája és abban merül ki, hogy gyengítse, sorvassza, számolja fel, ölesse a magyar képviseletet. Csak ebbe az EMNP-s gyűl-ölő politikába fér bele az, hogy a PRM-s Mihai Drecinhez mennek el diákéveimről negatív információt gyűjteni, netalán tán stratégiát egyeztetni. A PRM-vezető elismerte a beszélgetést. A másik jelen lévő tanár is megerősítette az információ helyességét. Csomortányi úr, hol a gyűlölet határa?
Van egy híres úriember, akinek láttam egy internetes előadását. Nick Vujicicról van szó, az illetőnek vállból hiányzik mindkét keze, így él, ő mondta: döntést kellett hoznom, hogy mérges legyek-e Istenre azért, amim nincs, vagy hálás legyek azért, amim van. Én hálás vagyok azért a sok józan magyarért. Hálás azért a nagyon nagy többségért, amely nem gyűl-ölködik, hanem táplál. Hálás azért, hogy a magyar emberek többsége folyamatosan, megtéveszthetetlenül hű maradt a szövetséghez, az RMDSZ-hez. Hálás, mert noha nagyon hangos a gyűlöletkampány, a Csomortányi-félék mindig kisebbségben maradtak. Mi, az RMDSZ most is pozitív kampányra készülünk, nem mocskolódásra.

Tovább építünk

Csomortányi úr legutóbb Radnótit idézett, miközben azokkal fotózkodott, vállalt közösséget, akik számára a szélsőjobb ideológia, melyet Radnóti gyilkosai vallottak, teljesen otthonos. Én Márai Sándort ajánlom annak, aki ily sok gyűlöletbeszéd okán vált médiaszereplővé: Az ember mindig azt gyűlöli a másikban, ami önmagában hiba, s amit önmagában nem tud elintézni és közömbösíteni. Én és kollégáim nem váltottunk pártot, szervezetet kétszer, háromszor. Hűségesek vagyunk a közösségi értékrendhez és nem gyűlölködünk. Hiszünk közösségünk szülőföldön való megmaradásában. Dolgozunk azért, hogy ez a hit valóság legyen. Ez a mi szövetségünk. Az RMDSZ nem azért harcol, mert gyűlöli azt, ami ellene, előtte van, hanem, mert szereti azt a magyar közösséget, ami töretlenül, támogatóként mögötte van. Sokan támadnak. Támadnak a román nacionalisták, de még inkább támadnak a kiszorult magyar opportunisták. A hétfői Bihoreanul (http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/santaj-udmr-ist-pentru-a-obtine-mai-multe-clase-de-limba-maghiara-liderii-udmr-bihor-ameninta-cu-proteste-de-strada-125522.html) azért ostoroz, mert megvédtük a magyar iskolákat. Szerdán a magyar gyűlöletbeszélők rágták a gumicsontokat. A két szélsőség között van az arany középút. Mi azon járunk. Szélsőségesek az ellenfeleink. Ilyen ellenfelekre mondta Churchill: vannak ellenségeid? Jó. Ez azt jelenti, hogy valamikor valamit már felépítettél. Mi építünk tovább. Építjük, megteremtjük, megvédjük a magyar közösség biztonságát.

Szabó ÖdönA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .