ERDON Helyi hírek

2008.06.30. 16:47

Sok a törvénytelen tanácsi határozat

<p>Mircea Ghitea prefektus hétfői sajtótájélkoztatójának két témája volt: a helyi tanácsok által hozott sok törvényellenes határozat és a helyhatósági választások költsége.</p>

A Bihar megyei helyi tanácsok által ez év első felében a prefektúrára ellenőrzés végett felküldött 3790 tanácsi határozatból  64-et találtak törvényellenesnek és kérték annak visszavonását, vagy módosítását. A Prefektúra felszólítására 21 határozatot visszavontak, 13 határozatot módosítottak, 27-et pedig még mindig tanulmányoznak helyi szinten, mérlegelik, hogy visszvonják-e vagy módosítsák, esetleg megtartsák, de ez esetben a Prefektúra megtámadja a Közigazgatási Bíróságon. Ez évben két példa volt erre: a Borsi és Biharlonkai Tanács egy-egy határozatát támadták meg bírósági úton.

Tavaly augusztusban Nagyvárad Helyi Tanácsának egyik, a Városi Utak Rt.-vel való társulására vonatkozó határozatát is megtámadta a Prefektúra és a Megyei Utak Rt. is.  Az ügy tárgyalását húzta-halasztotta a Közigazgatási Bíróság, végül ez év május 12-én megalapozatlannak itélték mindkét keresetet, de Mircea Ghitea prefektus szerint a bírósági határozat indoklásában szinte szó szerint az szerepel, amivel

Nagyvárad Helyi Tanácsa védekezett, amikor felszólították a határozat visszavonására. A Prefektúra által felsorakoztatott érvekről viszont szó sem esik, így megfelebbezik a határozatota a Felebbviteli Bíróságon, ha csak az új tanács első ülésén vissz nem vonja azt.

A prefektus elmondta még, hogy július elsején gyűlésre hívják a megye polgáérmesteri hivatalainak jegyzőit, mint a tanácsi határozatok tör

vényességének őreit, és figyelmeztetik őket, hogy ha törvénytelen határozatokat írnak alá és terjesztenek a Prefektúra elé, akkor fegyelmi bizottság elő állítják őket.

Szó mesett még a júniusi helyhatósági választások költségeiről a sajtótájékoztatón. A Prefektóra 520.000 új lej hitelt kapott rá. Az első és második fordulóban szavazólapok kinyomtatására elköltöttek 346.036,29, illetve 8.904,95 lejt. A szükséges 29.031 kg papir került összesen 67.352 lejbe. A szavazást igazoló öntapadós bélyegek (555.600 drb.) 965,30 lejbe kerültek, a 3.100 szavazópecsét 16.416,05 lejbe, a 716 ellenőrző kerek pecsét 3.695,65 lejbe, a pecsétpárnák (3.181 drb.) pedig 11.166,90 lejbe. Költöttek még pecséttusra, raffia zsákokra, a választói listák kinyomtatására, szállításra. Mindent egybevéve megyénkben a választás 496.789, 16 lejbe került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!