Közlekedési rendszertervezés

A Nagyváradi Metropolisz Övezet Településközi Fejlesztési Egyesület partnerségben Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával 2012. március 1. és 2013. február 28. között gyakorlatba ülteti a Határon átívelő hatású közlekedési rendszer kialakításának tervezése Nagyvárad és Debrecen urbanisztikai pólusok szintjén elnevezésű projektet a Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, melynek összköltségvetése 298.470 euró.

Az Európai Unió által biztosított vissza nem térítendő támogatás 85 százalékot tesz ki, az állami társfinanszírozás 10,53 százalék, a projektpartnerek saját hozzájárulása pedig 4,47 százalék.

A projekt ötlete onnan származik, hogy nem létezik egy pontos kimutatás az állampolgárok mobilitására vonatkozóan, a közlekedés kizárólag a főbb útvonalak mentén zajlik, megjelent az „erőltetett” mobilitás fogalma, és nem létezik egy integrált közösségi közlekedési lánc a két urbanisztikai pólus szintjén. A sajátos célkitűzés egy elemzési és tervezési keret megteremtése. Mindez azt eredményezi, hogy két mobilitási tanulmányt készítenek, két szállításfejlesztési tervet bocsátanak ki és 15 közmeghallgatást bonyolítanak le, melynek kedvezményezettje 15 intézmény lesz. Az egyik ilyen közvitára szeptember 5-én, szerdán délelőtt 11 órakor kerül sor, a nagyváradi városháza dísztermében.