Közgyűlést tartott az EMNT

Közgyűlést tartott az EMNT
Nagyvárad- Kedd este a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban éves közgyűlését tartotta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete. A tisztújítást zártkörűnek minősítették.

 

Alig néhányan lézengtek a kezdési időpontként meghirdetett délután 6 óra körül a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, így a nyitányt egy félórával későbbre kellett halasszák, ameddig telefon keresztül hívtak még néhány személyt, így körülbelül másfél tucatnyi résztvevővel 18.30 óra körül elkezdődhetett az éves közgyűlés. Amúgy ezt novemberben kellett volna lebonyolítani, de két elnökségi tag- Kiss Zoltán és Zsejki Miklós- lemondott, így előbbre hozták a rendezvényt.

Török Sándor leköszönő elnök a beszámolójában röviden értékelte az elmúlt időszakot, kiemelve azt, hogy az EMNT továbbra is civil szervezetként működik. (Ehhez képest az ezekre az entitásokra jellemző átláthatóságnak és nyitottságnak ellentmondva, néhány perccel később az eseményt zártkörűnek minősítették és a sajtó képviselőitől búcsút vettek). Ezt megelőzően többek közt elhangzott, hogy három évvel ernyőszervezetként határozták meg önmagukat, mely igyekszik összefogni a teljes politikai palettát, illetve az erdélyi magyarságot, abban a reményben, hogy mindenki egyetért abban, hogy vannak szükséges nemzeti minimumot. Meglátásukban azon bebizonyosodott, a bennük vetélytársat látó RMDSZ miatt ez lehetetlen. Közben politikai eszközként megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt, mely Török Sándor szerint több helyen szép eredményeket ért el az önkormányzati választásokon.

Zártkörűen

A leköszönő elnök többször is bírálta az RMDSZ-t, meggyőződése, hogy láttatni kell az „áruló szerepét”, nem érdeke az összefogás, a politikusainak pedig csak az a fontos, hogy bejussanak a parlamentbe és immunitást szerezzenek. Megtudtuk még, hogy az elmúlt időszak időszakban az EMNT egyebek mellett ellenezte a Verespatak-projektet, népszerűsítette a Mikó-tervet, konzuli napot tartott, tisztelgett Bolyai, Szent László és a székely hadosztály emléke előtt, ott volt a békemeneten, megemlékezett a kommunizmus áldozatairól és Magyar Állampolgárok Klubját alapított.

Nagy József Barna régióelnök az EMNT és az EMNP kapcsolatáról szót röviden, kihangsúlyozva azt, hogy hibáznak azok, akik e két szervezetet el akarják távolítani egymástól. Úgy fogalmazott: a Tanács végzi civil tevékenységét, a Néppárt pedig politizál. Ezután a tisztújítás zajlott le, de a jelenlevők megszavazták, hogy a nyilvánosság kizárásával történjék. Cserébe azt ígérték: a közvéleményt majd egy sajtóközleményben fogják tájékoztatni.

Ciucur Losonczi Antonius