Közgyűlést tartott az EKE’91

Közgyűlést tartott az EKE’91
Az EKE’91 Nagyvárad – Bihar február 8-án, szombaton tartotta meg rendes éves beszámoló közgyűlését a váradi Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület’91 Nagyvárad – Bihar éves rendes közgyűlése Tiponuţ Tibor elnöki beszámolójával kezdődött, majd a különböző szakbeszámolókat követően okleveleket, díjakat adtak át, valamint különböző problémákat, javaslatokat vitattak meg. A 2013-as év tevékenységéről szóló beszámolóban elhangzott, hogy az egyesületnek 193 fizető tagja van, 30 fővel kevesebb, mint 2012-ben. Elhangzott, hogy a tavalyi évben is sokan felajánlották az EKE-nek adójuk két százalékát, és ezt most már a nyugdíjasok is megtehetik. EKE’91 2013-ban a kirándulások mellett ismeretterjesztő és honismereti tevékenységeket is folytatott. 11 vetítéssel egybekötött előadást szerveztek, melyre általában mindig hatvan fő felett érkeztek az érdeklődők. „A folyamatos helyhiány és terembérlési probléma miatt idén szakítunk a hagyományokkal és csak zárt körben, a keddi találkozókat követően alkalomszerűen tartjuk meg a vetítéseket, amíg nem oldódik meg a teremprobléma”.

Tevékenységek

Az EKE’91 egyik legsikeresebb akcióját a negyedévente megszervezett olajgyűjtést tavaly is teljes mértékben saját forrásból oldották meg, ennek ellenére idén is folytatják a természetbarát akciót. További tevékenységek: februárban élőzenés farsangi bált szerveztek, április 21-én tartották meg hagyományos Föld Napi tagavató túrájukat, májusban nemzetközi vízitúrán vettek részt, valamint Várfalván az EKE várban ünnepelték az egyesület 122-ik születésnapját. Májusban egy szomorú eseményre is sor került: Erőss Zsolt és Kis Péter eltűnését követően május 28-án az ország több városában gyertyát gyújtottak a két hegymászó emlékére. Június 21-én pedig a Nagyváradi EKE és a Borostyán Produkciós iroda a balesetéből felépülő Erőss Zsolt rehabilitációjáról szóló film ingyenes vetítésére invitálta a nagyváradiakat. Novemberben került sor Kollár Lajos és Mécs László, a Magyarok a világ nyolcezresein alapítóinak előadására. „A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálattal kötött együttműködés alapján júniusban Biharfüred környékén végeztünk turistajelzés felújítást körülbelül 30 km-n, és július 6-án társszervezőként megrendeztük a Medveles Teljesítmény túrát” – sorolta Tiponuţ Tibor. Novemberben és decemberben több túrát is szerveztek, és egész évben folytatódott a honismereti tevékenység, amely keretében több belföldi és külföldi kirándulást szerveztek.

Túrabeszámolók

Az éves közgyűlésen Torma József tartotta meg a túrabeszámolót: 2013-ban az EKE’91 összesen 83 túrát szervezett, ezek közül 74 volt egynapos. A túrákon összesen 1376 személy vett részt, ebből 699 EKE tag. Az egyesületbe beiratkozott fiataloknak és az iskolákkal való együttműködésünknek köszönhetően 2013-ban 94 ifjú vett részt a túrákon. A kirándulások alkalmával közúton utaztunk 11.680 km-t, vasúton 6329 km-t és gyalogoltunk 1.955 km-t. A gyalogtúrák alkalmával leküzdöttünk 72.700 m szintkülönbséget – hangzott el. Nagy Magdolna pénzügyi beszámolóját követően sor került a díjak és oklevelek kiosztására. Díjazták az év turistáit, túravezetőit és kiosztották a bronz, ezüst és arany jelvényeket is. Az év túravezetője Fábián György lett, míg az év turistái Torma József és Danicska János. A sok éven át végzett kiemelkedő önzetlen és odaadó tevékenységéért az EKE’91 Nagyvárad – Bihar Örökös tagjává választották Újvárosi Tibort, az egyesület mindmáig aktívan tevékenykedő alapítótagját.

Nyertesek

A közgyűlés utolsó mozzanataként kihúzták a legutóbbi olajgyűjtésen résztvevők tomboláit. EKE naptárt nyert Fazekas Irén, Nagy Aranka és Medra Károly, EKE pólót nyert Pál Sándor, Hatfaludy Huba és Arany Éva, könyvjutalmat nyert Újlaki Ágnes, Viski Margit, Vertán Gusztáv és egy éves Gyopár előfizetést nyert Kis Margareta.

Nagy Noémi