„Közelebb jött” Debrecen – van mit felfedezni

„Közelebb jött” Debrecen – van mit felfedezni
Szinte bármelyik nap gyorsan át lehet immár jutni Váradról Debrecenbe, illetve onnan ide is. Kipróbáltam az új transzferjáratot, és kértem jó pár példát arra, milyen programokkal várja Önöket Debrecen. Körülnéztünk ott. Hogy úgy mondjam – előőrsként.

Megelőzi a nagyváradi repteret fejlődésben a debreceni – de ez nem az utas, nem a polgár gondja. Sőt, akár az itteni lakosok is sokkal könnyebben elérhetik immár a cívisvárosbeli repteret, illetve ha csak Debrecen a célállomás, azt is, mivel beindult a hivatalos járat oda Váradról, és vissza. Erről is tájékozódtunk azon a tanulmányúton, amelyet a váradi sajtó számára tartott néhány napja a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara, a debreceni reptér, valamint a nemrég beindult úgynevezett DEB-ORA Transzfer működtetői.

Az utóbbi időszakban óriási fejlődést mutat a debreceni reptér – pedig ugyanúgy kezdte, mint a váradi, sőt, talán még lejjebbről. Gulyás Péter, az Airport Debrecen Kft. forgalmi igazgatója lapunknak a helyszínen elmondta: 2002–2012 között csak charterek használták a debreceni légi kikötőt, menetrend szerinti járat nem is volt. Ismerős? Hiszen a nagyváradit is majdnem – kivéve, hogy a Tarom járata innen is megy Bukarestbe. Ám a váradi reptér még mindig csak keresi, hogyan tudna kilépni ebből, miként és hova tudnának nemzetközi járatokat indítani. A debreceninek viszont már régebben sikerült. És immár el is szipkázhatják a váradi és környékbeli utasokat is, mivel nemrégiben beindult a két város közötti buszjárat, amely Nagyváradról transzfert biztosít mindegyik Debrecenbe érkező vagy onnan induló légi járathoz.

Haladnak

A debreceniek egy év alatt dupláztak: 2016 márciusban 138 százalékkal többen, 23 ezren használták Magyarország második legnagyobb és a régió egyik legdinamikusabban fejlődő repülőterét. Az idei első negyedévi utasforgalom (58.700) is több mint a duplájára nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ráadásul új terminál is épült, nemsokára átadják, továbbá a teherszállítási ügyek lebonyolítására alkalmas cargo-bázis is most alakul. Gulyás Péter hozzátette: azt veszik észre, hogy a repteret használó utasok közül egyre többen romániaiak, a mi térségünkből valóak. Ráadásul a java még csak most jön, mert nyáron szokott felfutni a forgalom.

Mindez ötletet adott egy itteni cégnek. Kozma Gábor, a debreceni repülőtér hivatalos transzferszolgáltatójává előlépett, a nagyváradi OTGABI Kft. ügyvezetője tavaly decemberben kezdte az ügyintézést, és márciusra készen is lett: indíthatta a DEB-ORA Transzfer nevű szolgáltatását is. Ez rekordidőnek számít – mint látogatásunkkor a debreceni reptéren jelezte, őt is meglepte a gyors ügyintézés, és a magyarországi partnereiket is.

A Nagyvárad és a Debrecen Airport között közlekedő autóbuszos transzferjárat március 14. óta üzemel. Király Csaba projektmenedzser, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara irodavezetője kérésünkre alapos összefoglalóval szolgált. Például tudatta: „Minden Debrecen Airport-ról induló és ide érkező légi járathoz biztosítunk transzfert, ezáltal leegyszerűsítve a nagyváradi és Bihar megyei lakosság eljutását Európa számos pontjára. Az egy hónapos tesztidőszak vége felé közeledve elmondhatjuk, hogy egyre növekvő érdeklődés és egyre növekvő utasszám tapasztalható a járatainkon. A Debrecenből repülővel elérhető desztinációk: London, Eindhoven, Milánó, Párizs, Brüsszel, Malmö, illetve a hétfőn, április 11-én induló müncheni járat a Lufthansa üzemeltetésében. Jó tudni, hogy nem kizárólag a reptérről veszünk fel utasokat, hanem a debreceni vasútállomásról is, ezáltal bárki, aki Nagyvárad és Debrecen között szeretne utazni, igénybe veheti szolgáltatásainkat. Számításaink szerint már utasaink 15%-a a két megyeszékhely közti közlekedésre használja a transzfert. Bízunk benne, hogy utasaink száma a nyári időszakban tovább nő, ezáltal hozzájárulhatunk Nagyvárad, illetve Debrecen turisztikai látogatottságának növeléséhez. Járataink igazodni fognak a nyári charter járatokhoz is, melyek Debrecenből Görögországba, Törökországba, Bulgáriába szállítják majd a nyaralni vágyókat. Éppen ezért tárgyalásokat folytatunk a Bihar megyei utazási irodákkal, rajtuk keresztül is foglalni lehet majd a transzferszolgáltatást. Bővebb információkért és foglalásért kérjük, látogassák meg honlapunkat: www.deboratransfer.eu. Információ továbbá a 0725–936–323 számon (Vodafone), a 0770–949–523-on (DigiMobil), valamint Facebookon is: facebook.com/deboratransfer.”

Kikapcsolódási célpont

Debreceni látogatásunkkor Tóth Edina, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara képviselője, az Enterprise Europe Network (EEN) regionális vezetője magát a várost is bemutatta, körúton. Hangsúlyozta: a cél a Debrecent és Nagyváradot is magában foglaló teljes régió idegenforgalmának fejlesztése. Mert – mint Halasi Csaba, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület elnöke hozzátette – „sokan egynapos városnak gondolják Debrecent, de aki ellátogat ide, meglátja, hogy sokkal több látnivaló van itt, nagyszerű kikapcsolódási célpont is. És immár akár a transzferjárattal is megközelíthető”. Megjegyezte: azt is fontosnak tartják, hogy ugyanígy a magyarországiak is könnyebben tudnak immár Váradra és környékére kiruccanni. (Ennek legelső példája egyébként az lesz, hogy a váradi sajtósok tanulmányútjához hasonlót szerveznek e hó végére magyarországi újságíróknak, akik Váradra jönnek, és az itteni lehetőségekről számolnak majd be. Halasi szerint ugyanis „igen nagy a tudatlanság Magyarországon a határ másik oldalán lévő helyzettel, lehetőségekkel kapcsolatban”.)

A Tóth Edina által képviselt Enterprise Europe Network egyébként az Európai Unió egyetlen és legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata, és több mint 60 országban segíti a vállalkozásokat a nemzetközi üzleti partnerkeresésben. 2015 decemberében magyar–román turisztikai találkozóra került sor a szervezésükben. A rendezvényen a vállalkozások bemutatkozását négyszemközti tárgyalások, majd céglátogatások követték. Bihar megye vállalkozói Hajdú-Bihar megyei turisztikai szakembereket ismerhettek meg, egyeztettek a közös üzleti, turizmusfejlesztési lehetőségekről. Kozma Gábor, az OTGABI Kft. tulajdonosa a Bihar megyei delegáció tagjaként vállalkozása új alapokra helyezéséhez keresett együttműködő partnereket, melynek ihletét a Debreceni Repülőtér dinamikus járatfejlesztése adta. Ötlete megvalósításában nagy segítség volt számára a kamarai turisztikai találkozó, ahol számos információt szerzett. A személyes egyeztetések, főként a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület Elnöke, Halasi Csaba szakmai támogatása lendületet adtak a vállalkozás beindításához. Megszületett a DEB-ORA Transzfer szolgáltatás.

Közel is, jó is

A 2015. évi vendégéjszaka-statisztikák alapján Debrecen a 10 legkedveltebb magyarországi városok egyike. A KSH statisztikai adatai szerint Debrecenben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt évben 23%-kal emelkedett 2014-hez képest, ezzel a hazai városok között az egyik legnagyobb növekedést generálta. A látványos növekedés nem véletlen: a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a cívisváros évről évre új élményeket kínál mind a belföldi, mind a külföldi turistáknak, akik immár Európa 6 nagyvárosá-ból – London, Eindhoven, Milánó, Párizs, Brüsszel, Malmö – tudják közvetlen, menetrend szerinti repülőjárattal megközelíteni Debrecent. És itt vagyunk mi is, akiknek még közelebb van.
Csak néhány példát sorolunk fel, mi mindent kínál Debrecen.
A Nagyerdei Parkerdő 2014-es rekonstrukcióját követően egész napos kikapcsolódást kínál valamennyi korosztály számára. A Ködszínház az egyik legnépszerűbb, mely nappal „vizen járásra”, este szabadtéri mozizásra csábít. A Ködszínház szomszédságában található Nagyerdei Stadion továbbra is kedvelt célpont. Nemcsak a sportolók számára, egész évben változatos élményeket kínál. Télen szabadtéri korcsolyapálya, nyáron és ősszel könnyűzenei és gasztronómiai fesztiválok helyszíne. Lelátói alatt, az északi kapunál nyílt meg 2015-ben a Hall, Magyarország legújabb és egyben legnagyobb klubja, ahol a legnépszerűbb hazai előadók koncerteznek egész évben. A 104 éves Nagyerdei Víztorony számos újdonságot ajánl. A nyári szezontól bérelhetőek a különleges, elektromos hajtású riksák, kerékpárkölcsönzésre is lehetőség van, és hamarosan elkezdődik az egyedülálló kültéri mászófal új szezonja, valamint üzembe állnak a speciális turisztikai látcsövek is a kilátóban. A programkínálatban továbbra is megtalálhatóak a különböző koncertek, kiállítások, filmklub és irodalmi estek, workshopok és beszélgetések. A májustól üzemelő különleges kerthelyiség a nyári szezon vasárnapi napjain komplex, az egész családnak szóló kultúrpiknik-programmal várja a városba érkezőket és a debrecenieket. A könnyedebb műfajok kedvelőit a Nagyerdei Szabadtéri Színpad 22. évada is változatos programokkal várja. 2016. május 1. és szeptember 30. között a debreceni kulturális kikapcsolódás fellegvára lesz. A több mint négy hónapos évadban színházi produkciók, könnyűzenei koncertek, operavetítések és kertmozi is szerepel, de a színpad a Debreceni Virágkarnevál és az azt megelőző néhány napos eseménysorozat szabadtéri koncertjeinek is otthonául szolgál majd. A családosok számára további kikapcsolódási lehetőséget kínál a Nagyerdőben az Agóra Tudományos Élményközpont, ahol élményszerűen ismerkedhetnek a természettudományokkal kicsik és nagyok, valamint a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, ahol akár pingvinekkel is sétálhatunk. Izgalmas állandó tárlatokkal várja a megújult Déri Múzeum is a látogatókat.

És ott van a debreceni páros kolbászt népszerűsítő Debreczeni Zamat Fesztivál: ezt idén szeptember 23–25. között rendezik, melyen a város legkiválóbb éttermei kínálják majd a debreceniből készült finomságokat. Az ízek szerelmeseit további ínycsiklandó gasztronómiai rendezvények várják Debrecenben 2016-ban is: április 8–10. között a Debreceni Mangalica Napok, május 4–5. között a Debreceni Pulykanapok, július 30–31-én a Debreceni Mézeskalács Fesztivál, augusztus 4–7. között a Debreceni Bor- és Jazznapok, szeptember 16–18. között a Töltött Ételek és Debreceni Zenekarok Hétvégéje, november 11–13. között pedig a Márton-napi Libalakoma. A Mátai Ménes ad otthont július 8–10. között az idén 50. alkalommal megrendezett Hortobágyi Lovasnapoknak, mely Magyarország egyik legnagyobb és legrégibb lovas rendezvénye. Az 50., jubileumi alkalomra rangos fellépők egész sorát hívta a rendező Hortobágyi Nonprofit Kft. A háromnapos programsorozat ideje alatt országos népművészeti és kézműves kirakodóvásár, gyerekkoncertek, játszóház és táncház is várja a látogatókat. A daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség a Hortobágyon, ahol évről évre egyre több daru vonul át, illetve tartózkodik huzamosabb ideig a halastavakon. Október 21–23. között kerül megrendezésre a II. Darufesztivál a háromnapos gasztronómiai, kulturális és terepi madarász rendezvényen. Játékos formában megismerhetik a természeti értékeket, a darvak életét, a Madárbarát kert programot. A fesztiváli hangulat nem nélkülözheti a népzenei és térségi kulturális csoportok, művészeti együttesek fellépését sem. A fesztivál fénypontjai a hajnali, nappali és alkonyati darules-túrák.
Debrecen tehát tulajdonképpen egész évben, minden évben várja a szomszédait is – azaz Önöket is.

Campus és karnevál

Amit már jól ismernek a Bihar megyei, váradi fiatalok is Debrecenben, az a látogatók által az „ország egyik legkomfortosabb” fesztiváljának nevezett Campus Fesztivál. Ezt idén is izgalmas aktualitások és változatosság jellemzi majd július 20–24. között, melyre olyan nemzetközileg ismert sztárok erősítették meg részvételi szándékukat, mint a Clean Bandit, Jess Glynne, Netsky, a Camo&Krooked, a Therapy? és a Kensington. Szintén közismert ottani rendezvény az, amely születésnapos: idén ünnepli 50. születésnapját Debrecen legnagyobb és az ország egyik legismertebb rendezvénye, a Debreceni Virágkarnevál. A közel egy hétig tartó, izgalmas programokat kínáló fesztiválra a magyar előadók mellett a világ számos pontjáról érkeznek majd művészeti csoportok, akik igazi karneváli hangulatot varázsolnak a cívisvárosba. Az ünnep augusztus 20-án teljesedik ki, amikor a legendákat, meséket, történeteket megjelenítő, több százezer szál élő- és szárazvirág felhasználásával készített, közel 5 méter magas, egyedülálló virágkompozíciók hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében végighaladnak Debrecen utcáin – Váradra csak egy részük jön át aztán. A karneváli kavalkádot a Nagyerdei Stadionban este látványos gálaműsor, majd tűzijáték és utcabál zárja.

Szeghalmi Örs