Közel 50 síbaleset történt Hargita megyében

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A téli szezon kezdete óta közel 50 síbaleset történt a Hargita megyei pályákon, a hegyimentők óvatosságra, és a megfelelő védőfelszerelések viselésére intenek mindenkit.

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a síszezon rögtön karácsony után indult a Madarasi-Hargitán, azóta pedig 50 személy szenvedett balesetet. A síbalesetek következtében legtöbb esetben különböző csonttöréseket szenvedtek a síelők. Fekete Örs szerint a pályákon történő balesetek legfőbb oka az, hogy nem természetes a hóréteg. A hóágyúkkal előállított hóréteg sokkal keményebb, a síelők pedig sok esetben tapasztalatlanok, továbbá a megfelelő védőfelszerelés hiánya is gondot okoz. Fekete Örs hozzátette, a legfontosabb óvintézkedés a védősisak használata. Az idézett forrás szerint a hegyimentők a működő pályák jelentős részén felügyelik a síelőket, azonban vannak olyan pályák is, ahol az üzemeltetők nem kötöttek szerződést a hegyimentőkkel.

Fekete Örs elmondta, 2010 óta körülbelül 70 százalékkal csökkent azon esetek száma, amikor valakik eltévedtek a hegyekben. A folyamatos tájékoztató kampányoknak köszönhetően az emberek idejében informálódnak, felhívják a hegyimentőket, hogy az időjárási körülmények felől érdeklődjenek mielőtt útnak indulnak. A hegyimentő szolgálat vezetője minden síelőt óvatosságra int, azt ajánlja, hogy kerüljék az alkoholos italok fogyasztását és használják az ajánlott védőfelszereléseket is.

Hargita megyében Hargitafürdőn, a Madarasi-Hargitán, Borszéken, Maroshévízen és a Bucsinon is működnek jelenleg a sípályák.

www.agerpres.ro