Közbeszerzés közúti munkálatokra

A nagyváradi önkormányzat kivitelezőt keres az utcák javítására, illetve egyéb közúti munkálatokra: a 96,7 millió lejre, vagyis 22 millió euróra becsült szerződés 776 utca korszerűsítését, több tíz kilométer hosszú útjelzés felfestését, számos jelzőlámpa kihelyezését és több ezer parkolóhely kialakítását feltételezi, és két városrészre van osztva, a Sebes Körös jobb és baloldalára.

A versenytárgyalást július 1-jén hirdetik meg, a megbízás pedig négy évre, a 2013-2017 közötti időszakra vonatkozik majd. Az utcák felújítására vonatkozó, a Selina céggel 2009-ben kötött szerződés ugyanis június végén lejár. Az elmúlt négy évben a társaság 85 millió lejt inkasszált, az eredetileg 120 millió lejre tervezett költségvetésből. 2009-ben 178 utcán, 2010-ben 180, 2011-ben 200, 2012-ben pedig 180 utcán kátyúztak a modernizációs munkálatokkal párhuzamosan. Tavaly ugyanakkor 2946 parkolóhelyet létesítettek, megjavítottak 65 utcát, két kilométer hosszú kerékpárutat építettek, és leaszfaltoztak számtalan járdát.

Hogy nagyobb legyen a konkurencia, az önkormányzat most két részre osztotta a várost azzal a szándékkal, hogy két különböző vállalkozás nyerje meg a tendert, egy-egy szerződés értéke pedig 48,3 millió lej. Mindez azt jelenti, hogy a Körös mindkét oldalán egy-egy hat hónapra szóló, nyolc, legtöbb 6-6 millió értékű alszerződésből álló megállapodás csomagot írnak alá, a kiutalt költségvetési tételek függvényében. A Műszaki Igazgatóság elképzelése szerint ugyanakkor a kivitelezőnek minden péntek délután értesítenie kell az önkormányzatot arról, hogy hány gödör található az általa felügyelt részen, és amennyiben a Polgármesteri Hivatal felügyelői nem jelzett kátyúkat találnak, megbüntethetik a céget. Emellett a megrendeléstől számítva a jótállás végéig- mely hat hónap a kátyúzások és 60 hónap az aszfaltozások esetében- a kivitelezőnek kártalanítania kell majd a város bármilyen olyan kárért, mely az utak állapotából fakad.