„Kövessétek az Isten felé vezető utat”

„Kövessétek az Isten felé vezető utat”
Szeptember 14-én, hétfőn becsengettek a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban is. A tanévnyitó ünnepi istentiszteletét a Nagyvárad-Olaszi református templomban tartották meg.


A hagyományoknak megfelelően idén is a Nagyvárad-Olaszi református templom adott otthont a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tanévnyitó ünnepi istentiszteletének. A 10 órától kezdődő istentisztelet előtt tartották meg az első osztályfőnöki órákat, amelyen a diákok újra találkozhattak egymással és tanáraikkal, tanítóikkal, valamint megbeszélhették az új évvel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ezt követően a legkisebbeket, vagyis az előkészítő osztályos gyermekeket hagyományos módon a XII-es diákok kísérték be a templomba. Az ünnepi istentiszteleten Csűry István királyhágómelléki református püspök hirdette Isten igéjét a következő igerész alapján „És ha te minden parancsolatimnak engedéndesz, és járándasz az én utaimban, és azt cselekedénded, ami tetszik nékem, megőrizvén az én rendelésimet és parancsolatimat …: én veled leszek, és építek néked állandó házat …” (1Királyok 11, 38.). Mint elmondta, az ige választ ad mindazoknak, akik keresik a boldogság felé, Isten felé vezető utat. Hozzátette, hogy az iskola a tudás elsajátításának a helye, de az első lecke, amit a lorántffys diákok megtanulnak az az, hogy hogyan kell hallani Isten szavait, ehhez pedig nem kell más mint nyitott szív és lélek. „Előttetek is ott az út, amelyen járni kell, ezek mellett természetesen ott vannak azok az utak is, amelyen megbotlunk, elesünk, de ha Istenre, az ő tanítására és parancsaira figyelünk, nem téveszthetjük el az utat, amelyet nem csak a diákoknak, hanem a vezetőségnek, tanároknak is követniük kell” – mondta el Csűry István.

Hivatalos megnyitó

A köszöntőbeszédek rendjén az iskola új igazgatónője, Zsiros Anikó köszöntötte a templomban összegyűlt diákokat, szülőket és tanárokat, majd kiemelte, hogy a 2015/2016-os tanév alapigéje a „Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól” (Példabeszédek 22, 6.) legyen. Mint elmondta, nehéz megtudni, hogy melyik gyermek miben tehetséges, de a diák, a szülő, a tanár, az iskola és az egyház összefogásával közösen meg lehet találni mindenkinek a maga tehetségét és segíteni abban a tanulókat, hogy tehetségük ne elkallódjon, hanem kiteljesedjen. Az igazgatónő a diákokhoz szólva elmondta, hogy a következő tanévben is sok munkára és kitartásra lesz szükség, a tanárkollégáinak eredményes munkát kívánt, a szülőknek pedig azt, hogy bízzanak az iskolában, és azzal közösen tereljék a gyermekeket. Az igazgatónő beszéde végén hivatalosan is megnyitotta a Lorántffy gimnázium 2015/2016-os tanévét.

Köszöntőbeszédek

A továbbiakban Ferkő Emília a Bihar Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelője osztotta meg ünnepi gondolatait, majd az iskola lelkésze Szakács Zoltán szólt, főként az újonnan jövő diákokhoz. Veres-Kovács Attila lelkipásztor elmondta, hogy a Lorántffy iskola 1907-től működik a jelenlegi épületben, és ettől fogva az olaszi gyülekezet anyagyülekezete a tanintézménynek, így akik azóta ide járnak iskolába, azok a lelki házhoz is tartoznak és a templom is otthonukká válik. A lelkipásztor végezetül megköszönte a korábbi vezetőség munkáját, és reményét fejezte ki, hogy az új vezetőséggel is hasonlóan jól fognak tudni közösen dolgozni. Az ünnepélyes tanévnyitón kiosztották az ösztöndíjakat az arra érdemes diákoknak, zárásaként pedig az iskola hagyományaihoz híven a kilencedikesek és mellettük a Traian Vuia Szakközépiskolából érkező új osztályok, a 11. C és a 12. C is fogadalmat tettek.

P. Nagy Noémi