Kövesi az európai főügyészi tisztségről: meglátjuk, hogyan befolyásolják ezek a történések a tárgyalásokat

Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyész hétfő reggel megjelent a bukaresti rendőrség 18-as kapitányságán az ellene foganatosított hatósági felügyelet kapcsán, amelyet az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségi osztály (SIIJ) rendelt el.

 

A SIIJ hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítja Kövesit az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatójának, Nicolae Popának hazaszállítása kapcsán.

A sajtó képviselőinek azon kérdésére, hogy milyen esélyeket lát az európai főügyészi tisztség elfoglalására most, hogy nem hagyhatja el az ország területét, Kövesi azt válaszolta, még nem tudja, hogyan fogják befolyásolni ezek az ellene irányuló intézkedések a tárgyalásokat. ,,Meglátjuk, nem tudom, mit vesznek figyelembe a tárgyalásokkor, meglátjuk, hogyan döntenek, mennyire befolyásolták az elmúlt időszak történései a tárgyalásokat” – mondta Kövesi. Rámutatott, tovább szeretné folytatni tevékenységét a legfőbb ügyészég keretében.

A román korrupcióellenes ügyészség volt vezetője ellen hatvannapos hatósági felügyeletet rendelt el március 28-án az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály abban az ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatójának, Nicolae Popának a hazaszállítása kapcsán. Kövesinek megtiltották többek között, hogy elhagyja az országot, a sajtónak nyilatkozzon, és hogy az ország legmagasabb szintű nyomozó hatóságának ügyészeként tevékenykedjen.

 

www.agerpres.ro