Kövesi: A romániai állampolgárok 68 százaléka a mindennapjait negatívan befolyásoló tényezőként érzékeli a korrupciót

Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi
A románok 68%-a olyan jelenségként tekint a korrupcióra, mint amely negatívan érinti mindennapjaikat – jelentette ki kedden Laura Codruţa Kövesi, az országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze egy konferencián, amelynek központi témája a közegészségügyben tapasztalható korrupció volt.

Kövesi elmondta, a korrupciót vizsgáló, 2017-ben közzétett Eurobarométer szerint a romániai válaszadók 68 százaléka vallotta azt, hogy mindennapjait negatívan befolyásoló tényezőként érzékeli a korrupciót. Ez a százalék arra utal, hogy Románia az első helyen áll az Európai Unió országai közül abban a tekintetben, hogy mennyire befolyásolja az emberek mindennapjait a korrupció. Az EU átlagos szintjén ez az arány csak 25 százalék – közölte Kövesi.

A korrupcióellenes főügyész arról is tájékoztatott, hogy a megkérdezettek 58%-a szerint Romániában az egészségügyi rendszert itatja át leginkább a korrupció, míg az EU-ban csak a válaszadók 31 százaléka gondolta így.

Laura Codruţa Kövesi és Augustin Lazăr legfőbb ügyész is részt vesz azon a konferencián, amelyet az egészségügyben tapasztalható korrupcióról szerveztek. A konferencián a DNA által 2015 -2017 között felgöngyölített és már a jogerős ítéletig eljutott, egészségüggyel kapcsolatos korrupciós eseteket ismertetik.

www.agerpres.ro