Kövesi: 2017-ben több mint 200 millió euró értékben rendeltünk el vagyonzárat

Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea
Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea
2017-ben több mint 200 millió euró értékben rendeltünk el vagyonzárat – nyilatkozta szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2017-es tevékenységi mérlegének bemutatásán Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze.

‘Állandóan figyelünk arra, hogy megpróbáljuk visszatéríteni a bűncselekménnyel okozott kárt. 2017-ben több mint 200 millió euró értékben rendeltünk el vagyonzárat” – mondta a korrupcióellenes főügyész. Hozzátette: a tavaly hozott jogerős ítéletek nyomán az állam csaknem 160 millió eurót szerezhet vissza. ‘A DNA-ügyekben tavaly hozott jogerős ítéletekben a bírák 159,9 millió euró értékben rendelték el anyagi javak elkobzását. Ennek az összegnek ténylegesen be kell folynia az állami költségvetésbe. Az adóhatóságok feladata, hogy mielőbb végrehajtsák az ítéleteket’

3.800 megoldott ügy

“2017-ben több mint 11.200 ügy várt kivizsgálásra. Annak ellenére, hogy csupán 100 ügyész dolgozhatott a bűnügyi eljárásokon, több mint 3.800 ügyet oldottak meg, az intézmény létrehozása óta ez a legnagyobb szám. Ez az ügyészek, a rendőrök, a szakértők és a DNA jegyzői közös erőfeszítésének eredménye” – mondta Kövesi. A főügyész hozzátette, a jelenleg rendelkezésre álló források nem engedik meg, hogy egyetlen év alatt minden ügyet le tudjanak zárni, sok esetben ugyanis igen összetett a bizonyítási folyamat.

“2017-ben több mint 23.100 személyt hallgattunk ki, naponta átlagosan 85 személyt. 12 milliónál is több okiratot tanulmányoztunk át. Ezen dolgoztak idén a Országos Korrupcióellenes Ügyészség munkatársai. (…) Mindezen erőfeszítések ellenére körülbelül 6.000 ügyet nem sikerült megoldanunk, szinte duplája ez a mennyiség annak, amit egy évben meg tudnak oldani az ügyészeink” – magyarázta Laura Codruţa Kövesi.

www.agerpres.ro