Kovászna megye: Gátszakadás veszélye Köpecen

Fotó: ISU Covasna
Fotó: ISU Covasna
A köpeci lakosoknak tudatosítaniuk kell, hogy biztonságba kell helyezni őket – nyilatkozta Carmen Dan belügyminiszter, aki csütörtökön kiszállt az áradás által fenyegetett erdővidéki településre.

“Ez egy átmeneti állapot, minden illetékes hatóságot mozgósítottunk (…). Az állampolgároknál semmi nem fontosabb, biztonságba kell helyezni őket” – fogalmazott érkezésekor a miniszter. Dan hangsúlyozta, továbbra is kritikus a helyzet Köpecen, a lakosoknak pedig tudatosítaniuk kell, hogy átmenetileg el kell hagyniuk az áradás által veszélyeztetett térséget.

A miniszter kifejtette, azok, akik a szerda esti evakuálási rendelet ellenére sem hagyták el otthonukat, veszélynek tették ki magukat az éjszaka folyamán. A belügyminisztérium alkalmazottai egész éjjel próbálták rávenni az embereket arra, hogy hagyják el a környéket, és amennyiben szükség lesz rá, erőszakos kilakoltatáshoz folyamodnak, amelyet a helyi vagy megyei hatóságok rendelhetnek el – tette hozzá Carmen Dan.

A tárcavezetőt a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Raed Arafat is elkísérte Kovászna megyébe. A belügyminisztériumi államtitkár biztosított mindenkit, a hatóságok készen állnak arra, hogy szükség esetén közbelépjenek. A kényszerű kilakoltatás lehetősége kapcsán Arafat emlékeztetett, néhány évvel ezelőtt ehhez az eljáráshoz folyamodtak a Prut térségében is, ahol “a csendőrök fogták az embereket, és biztonságba helyezték őket”. Később beigazolódott, hogy helyesen döntöttek – mondta Arafat.

Szerda este a gátszakadás veszélye miatt 130 lakásból 300 személy evakuálását rendelte el Lázár Kiss Barna polgármester a Baróthoz tartozó Köpecen. Az érintett lakosok közül egyesek rokonoknál, barátoknál töltötték az éjszakát, mások az önkormányzat felajánlására a helyi sportteremben húzódtak meg, a legtöbben azonban nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat. A szakemberek szerda este úgy becsülték, hozzávetőlegesen tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, addig számolni kell a gátszakadás veszélyével.

www.agerpres.ro