Kovászna megye: Eredményes a rókák veszettség elleni immunizálási kampánya; idén egyetlen esetet sem jeleztek

Kovászna megye: Eredményes a rókák veszettség elleni immunizálási kampánya; idén egyetlen esetet sem jeleztek
Sikeresnek bizonyul a veszettség elleni oltáskampány Kovászna megyében, ebben az évben ugyanis egyetlen veszett rókát sem regisztráltak a megyében – közölte Sikó Barabási Sándor, az állategészségügyi igazgatóság vezetője.

Az igazgató elmondta, már hatodik éve tesznek ki a rókaodúk bejárataihoz olyan csalétket, amelybe vakcinát tartalmazó kapszulát rejtenek. A módszer működik, az analízisek eredményei arra utalnak, hogy a rókák 70-78%-a elfogyasztotta az oltóanyagot tartalmazó csalétket. Míg négy évvel ezelőtt áprilisban már 40-nél is több veszett rókáról tudtak, tavaly már jóval kisebb volt a számuk, idén pedig egyetlen eset sem fordult elő Kovászna megye területén – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Sikó Barabási Sándor.

Az év második oltáskampánya október 13-án kezdődik az állategészségügyi igazgatóság állatorvosainak irányításával, a vadászegyesületek tagjainak segítségével, akik a települések körül, a folyóvizek mentén, tópartokon, valamint a rókaodúk közelében helyezik el a vakcinás csalétkeket. A kampányról már korábban értesítették a lakosságot és a hatóságokat, mondta a szakember.

AGERPRES/(RO-szerző: Oana Mălina NEGREA, szerkesztő: Diana DUMITRU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro