Kovács Péter: Az EMNP indulása a román érdeket szolgálja

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára
Az EMNP egyedüli célja, hogy gyengítse a magyar közösség parlamenti képviseletét – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára Kolozsváron, Toró T. Tibor pártelnök sajtótájékoztatóját követően, majd hozzátette: a Párt vezetői nagyon jól tudják, hogy semmi esélyük a Parlamentbe jutni, és minden olyan választási körzetben, ahol a magyarság aránya 50 százalék körül mozog, több magyar jelölt indulása a román jelöltek győzelméhez vezethet.

 

Kovács elmondta: Toró T. Tibor mai nyilatkozata szerint tud számolni, azonban az önkormányzati választásokon elért 0.2 százalékos eredmény és az ezzel járó szavazatmennyiség csak egy nagyon furcsa, torói-algoritmus szerint elegendő a parlamentbe való bejutáshoz. Arra viszont bőven elég, hogy az RMDSZ mandátumot, mandátumokat veszítsen. A főtitkár egy kérdést is megfogalmazott: Toró miért nem beszélt arról, hogy Tőkés László a marosvásárhelyi szenátori körzetben való indulását fontolgatja? Miért nem válaszol Szabó Ödön képviselőjelölt felkérésére, miszerint induljon vele szemben, mégpedig otthon, Bihar megyében, ahol nagyon jól ismerik a magyar emberek?

Az EMNP elnök által emlegetett “következetesen autonomista párt” fogalmával kapcsolatban a főtitkár hangsúlyozta: újra a szokásos, üres lufikat halljuk, mivel nem vezetnek eredményhez a hetente kiadott közlemények, nyilatkozatok, a tartalom nélküli szólamok megfogalmazására alkalmas gyűlésezések. Az autonómiáért mindennap tenni kell, mind az önkormányzatok, mind a Parlament szintjén. Kizárólag akkor lesz autonómiánk, ha ezt egy folyamatként tekintjük, illetve, ha az ügyünk mellé megnyerjük a román politikusok többségét, és párbeszédet folytatunk a román társadalommal – szögezte le Kovács Péter.

Címkék: , ,