Kovács: Az autonómiáért minden nap cselekedni kell

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az egyetlen magyar politikai szervezet, amelynek programjában megjeleníti a területi autonómiát.

Tudatában vagyunk annak, hogy ennek elérése egy folyamat kell, hogy legyen, amelynek több állomása van: többek között a decentralizáció, kulturális autonómia, a szubszidiaritás elvének érvényesítése – jelentette ki ma Kovács Péter azt követően, hogy a Szenátus többségi szavazattal elutasította a székelyföldi területi autonómiáról szóló törvénytervezetet, amelyet 2005-ben terjesztett a törvényhozás elé az RMDSZ két politikusa, Sógor Csaba szenátor és Garda Dezső képviselő.

Az RMDSZ főtitkára nyilatkozatában ismételten rámutatott arra, hogy a területi autonómiát csak a román politikummal való együttműködés, a többségi nemzettel folytatott párbeszéd útján lehet elérni. Véleménye szerint a román közösségeknek fel kell ismerniük azt, hogy az autonómia számukra is jólétet jelent: amikor ez bekövetkezik, akkor lesz megvalósítható a Székelyföld autonómiája is.

Kovács a cél megvalósításáért szükséges valós cselekvés fontosságát is hangsúlyozta. „Az autonómiáért a legkönnyebb harcolni, a Szövetség azonban valóban tesz azért, hogy ehhez közelebb kerüljünk. Minden nap meg lehet fogalmazni egy újabb és újabb közleményt, ezek azonban mit sem érnek a talán kevésbé látványos, de annál biztosabb, szilárdabb lépések nélkül” – fogalmazott a politikus.