Kötőhártya gyulladás ellen

Kötőhártya gyulladás ellen
Tavaly júniustól idén májusig 405 kötőhártya gyulladásról érkezett jelentés a Bihar megyei Közegészségügyi Hatósághoz (DSP), s az esetek többsége a nyári hónapokban történt. Mindezek miatt az intézmény közleményben tudatja, mik az ezzel kapcsolatos legfőbb tudnivalók.

A kötőhártya a szemhély belső oldalán lévő vékony szövet, melynek szerepe az, hogy nedvesen tartsa és védje a szemgolyót. A kötőhártya gyulladását fertőzések (vírusok, baktériumok), irritáló anyagok (samponok, por, cigarettafüst, a medencék vizében lévő klór), allergén anyagok (szemfestékek, pollen) okozhatják. A tünetek a gyulladás okától és mértékétől függően különböznek, a szem bevörösödhet, könnyezhet, gyakori a váladékozás, de a viszketés, az égető érzés, a ködös látás és a fényérzékenység is a lehetséges tünetek közé tartozik.

Ha ilyesmit konstatálunk, forduljunk szemorvoshoz, aki majd eldönti, mi a legmegfelelőbb kezelés. Megelőzésként a DSP azt ajánlja: védjük a szemünket a portól, ne fürödjünk olyan helyeken, amelyek nincsenek erre kialakítva, vagy ahol nem tartják tiszteletben a higiéniai szabályokat, ne vigyük túlzásba a szemfesték használatát és óvakodjunk a lejárt termékektől, melyek rendkívül veszélyesek lehetnek. Ne dörzsöljük a szemünket, mossuk meg a kezünket minél gyakrabban, legyen saját törülközőnk, ágyneműnk. A kontaktlencséket nagyon figyelmesen kell tisztítani, de ha a fertőzés már megjelent, akkor inkább szemüveget viseljünk a komplikációk megelőzése érdekében.