Kötelezővé vált a kártya

Kötelezővé vált a kártya
Május elsejétől kezdődően elvileg kötelezővé vált az egészségbiztosítási kártya használata. Bihar megyében még néhány száz kártya kiosztásra vár, tudtuk meg a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) igazgatójától.

Amint a CAS közleményében áll, az érintettek a http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html címen ellenőrizhetik, hogy rendelkeznek-e egészségbiztosítással és ki van-e állítva kártya a nevükre.
Azoknak a személyeknek, akik új kártya kiállítására vonatkozó kérvényt nyújtottak be (mert a régit ellopták, esetleg a dokumentum tönkrement vagy változtak a személyes adataik), a kérvény időszerűsítése végett jelentkezzenek a pénztárnál, egyúttal ki kell fizetniük a kártya kiállításávaé és a szállításával járó költségeket, azaz 15,5 lejt. Amennyiben megvan a régi kártya, azt is mellékelni kell a kérvényhez. Az érintettek egy helyettesítő igazolást kapnak az új kártya kiállításáig. Egy három hónapig érvényes igazolást kapnak azok is, akik vallási, vagy lelkiismereti okok miatt nem vették át a kártyát.
Azok az egészségbiztosítással rendelkező személyek, akiknek a nevére valamilyen okból még nem állítottak ki kártyát, a fenti címen leellenőrzött adatok alapján részesülhetnek támogatott egészségügyi szolgáltatásokban, illetve válthatják ki a kompenzált gyógyszereket. A kártya hiányában nyújtott egészségügyi szolgáltatások külön nyilvántartásban fognak szerepelni, áll a megyei CAS közleményében.