Kötelező lesz az egyéni hőfogyasztás-mérés

Kötelező lesz az egyéni hőfogyasztás-mérés
A nagyváradi lakótársulások elnökei nem nézik jó szemmel azt, hogy 2016 végéig minden lakásba fel kell szerelni egyéni hőfogyasztásmérőket vagy költségelosztó-számlálókat.

A nagyváradi Hőszolgáltató rt. új kommunikációs stratégiájának a jegyében szervezett közvitát kedden délután a váradi városháza nagytermében. Itt Stanel Necula a váradi Hőerőmű (CET) speciális megbízott ügyvezetője elmondta: céljuk az, hogy a lehető legtöbb csatornán keresztül kommunikáljanak a fogyasztókkal. Necula a későbbiek során beszélt arról is, hogy jövőre várhatóan beindul az új, földgázzal működő hőerőmű, ami olcsóbbá és környezetbarátabbá is teszi majd a hőszolgáltatást Nagyváradon. Jelenleg nagy gondot jelent az, hogy a fűtési hálózat elavultsága miatt a hőerőműben megtermelt hőenergia több mint harminc százaléka elvész a csatornarendszerben.

Tervek

Dan Cretu, a Hőszolgáltató rt. ügyfélszolgálatának vezetője bemutatta azokat az új lehetőségeket, amelyeken keresztül a vállalat elérhető. Zöld számot létesítettek (0800070800), amelyen a fogyasztók jelezhetik problémáikat, elárulta továbbá, hogy november 1-től egy honlapot is működtet a vállalat (www.termoficareoradea.ro), amelyen a Hőszolgáltató rt. összes friss hírét el lehet olvasni. Többek között ezen a honlapon lehet megtudni a lehető leghamarabb azt, hogy hol veszik el a fűtést vagy a meleg vizet a városban. Az ügyfélszolgálatot most már 7.30-20 óra között működik munkanapokon, és végül pedig említést tett az Oradea City Report mobiltelefonos applikációról, amelyen keresztül szintén jelezhetik különböző problémáikat a polgárok.
Mihai Cabai a Hőszolgáltató rt. igazgatója az cég által az elmúlt időszakban végzett beruházásokról beszélt, kiemelve többek között azt, hogy az eddigi legnagyobb szabású hálózatfelújítási munkálat keretében eddig 10 kilométernyi fűtéscsövet cseréltek ki, és még további hét kilométernyi csövet kell kicserélni 2015 szeptemberéig. További terv ötvenegy hőközpont felújítása, az Operatív Szektoriális Program környezetvédelmi alapjából finanszírozott beruházás, melynek segítségével további 25 kilométernyi cső felújítását végzik el a városban 2018 decemberéig. Kijelentette, hogy 2016 decemberéig el ki kell építeni a hőfogyasztás távleolvasó rendszerét, ami azt is jelenti, hogy – amint az a 121/2014 számú törvény is előírja – addig az időpontig minden társasházban lévő lakásban kötelező módon egyéni hőfogyasztásmérőket (contor individual) kell beszerelni, és amely lakásokban ez műszakilag nem lehetséges, vagy költséghatékonyság szempontjából nem kifizetődő, ott költségelosztó-számláló készüléket (repartitor) kell felszerelni minden egyes fűtőtestre. Mindazonáltal hozzátette, hogy mindez idáig még nem fogadták el a törvény alkalmazási módszertanát.

Lakótársulási aggodalmak

Az ismertetések után a megjelentek, főként lakótársulási elnökök tették fel kérdéseiket az illetékeseknek. Többen kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a költségelosztó-számlálók felszerelése valóban a költségek csökkentéséhez, és hőenergia megtakarításhoz vezet. Többen azt mondták, hogy tapasztalataik azt mutatják, hogy semmiféle összefüggés nincs a számlálók használata, és a hőfogyasztás illetve a költséghatékonyság között. Egyikük kifejtette: mivel az elosztókkal együtt hőfokszabályozót (termostat) is felszerelnek, ezért a spórolás jegyében sokan teljesen lecsavarják a hőfokszabályozót egyik vagy másik szobában, vagy akár az egész lakásban, abban reménykedve, hogy a szomszédoktól átsugárzó hő az ő lakásukat is melegíti valamelyest. Ebből kifolyólag a lakások sem melegednek fel, és a hidegen maradt lakás ellenére is fizetni kell a fűtésszámlát. Egyébként több lakótársulási elnök jelezte, hogy nagyon sok lakó nem akar költségelosztó-számlálót beszerelni lakásába, mert jó nekik az, ha átalánydíjat fizetnek. Stanel Necula ezekre a felvetésekre válaszolva elmondta, hogy megoldást jelenthet a problémára, ha a lakásokban olyan hőfokszabályozókat szerelnek fel, amelyeket nem lehet 15 Celsius fok alá tekerni.
Egy másik hozzászóló arról beszélt, hogy a társasházakban nagyon sok a nyugdíjas, akik képtelenek kifizetni a tömbház hőszigetelési önköltségének rájuk eső részét, ezért elhibázottnak tartja azt, hogy a tömbházakat kötelezik arra, hogy részt vegyenek a hőszigetelési programban. Egy másik lakótársulási elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakók nem járulnak hozzá ahhoz, hogy az illetékesek felmérjék lakásukban a hősugárzó felületet, mármint azt, hogy nyilvántartásba vegyék azt, hogy mennyi és mekkora fűtőtest van a lakásukban. Erre reagálva Mariana Tiurbe, a polgármesteri hivatal lakótársulások ügyeivel megbízott munkatársa leszögezte: a fűtőtestek nyilvántartásba vételét el kell végezni, ennek elmulasztása miatt megbírságolják a lakótársulásokat.

Pap István