Kötelező lakásbiztosítás

Akt.:
Kötelező lakásbiztosítás
Az értelmezés körüli számos vitát követően szeptember 1-től tényleg életbe lépett a kötelező lakásbiztosításra vonatkozó 2008/260. számú törvény. A biztosítási összeg plafonértéke 20 ezer euró, a biztosítás pedig kizárólag árvízre, földrengésre és földcsuszamlásra vonatkozik.

 

Az esetleges károkat azonban nem a biztosítótársaságok fizetik, hanem az aláírandó kötvényeket kibocsátó Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport(PAID). Ennek tizenhárom biztosítótársaság a részvényese: a Groupama, az Astra, az Uniqua, a Generali, az Ardaf, az Euroins, a Carpatica Asig, a Grawe, a Credit Europe, az ABC Asigurări, a Certasig, a City Insurance és a Platinum. A jogszabály értelmében az évi biztosítási összeg 10 euró (a B kategóriájú, deszkából vagy agyagból épített házak esetében), illetve 20 euró (az A típusú, azaz betonból vagy téglából készült ingatlanoknál). A biztosítás megkötése pedig úgy történik, hogy a lakástulajdonos felkeresi az előbb felsorolt társaságok kirendeltségének egyikét, vagy megállapodik valamelyik biztosítási ügynökkel, aki becsenget hozzá.

Érdemes tudni, hogy azok is, akik olyan fakultatív biztosítási kötvényt írtak alá szeptember 1. előtt, mely magába foglalta a kötelező biztosítási kockázatokat, ezek lejárta után természeti katasztrófák elleni biztosítást is kell kötniük elsősorban.

Címkék:


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .