Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások

A Pénzügyi Felügyelő Hatóság (ASF) tanácsa kiiktatta a törvényből a biztosítók azon kötelezettségét, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítások esetében úgy határozzák meg a tarifát, hogy az fedezze a szerződéskötésből fakadó valamennyi vállalásukat, mely döntés szakértők szerint a biztosítási díjak csökkenéséhez vezethet.

Ugyanakkor a díjszabásokon a korábbi legkevesebb 12 hónap helyett minimum 6 hónap elteltével lehet változtatni, mely alól kivételt csupán bizonyos kockázati kategóriák jelentenek. Ezek a módosítások akkor lépnek életbe, miután a Hivatalos Közlönyben is publikálva voltak.
Mişu Negriţoiu, az ASF elnöke azt nyilatkozta: február végén fogja ismertetni annak az elemzésnek az eredményeit, melyet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások szegmensén végeztek, illetve azokat a megoldásokat, melyeket optimálisnak gondolnak. Hozzátette: a céljuk a szabályozási keret rugalmasabbá tétele annak érdekében, hogy nagyobb mozgásterük legyen a biztosítótársaságoknak a kínálatuk összeállításánál, illetve tompítani lehessen a jelenleg létező jelentős különbségeket.
Mint ismert, múlt év végén vitát váltott ki, hogy sokszor egy 25 évesnél fiatalabb gépjármű tulajdonos háromszor vagy négyszer többet kell fizessen az éves gépjármű-felelősségbiztosításért, melyek értéke az ő esetükben 600- 5000 lej között mozog, és a díjak az idén általánosan véve is körülbelül három százalékkal drágultak, illetve a társaságok a veszteségeik miatt már nem kínálnak kedvezményeket. Ha egy konkrét példát veszünk, egy 1700-as Opel esetében egy idősebb tulajdonos 260 lejt kell fizessen az egyik társaságnál, míg a szinten ezen kritériumoknak megfelelő, de 22 éves autós 900 lejt.