Kötelességünk továbbadni tanításait

Kötelességünk továbbadni tanításait
Születésének 72. évfordulója alkalmából Karácsonyi Péter Pro Urbe-díjas zenészre, zenetanárra emlékeztek tegnap Nagykárolyban.

Idén lenne 72 éves Karácsonyi Péter zenetanár, a nagykárolyi könnyűzenei mozgalom alapítója, akinek az irányításával a Castelanii zenekar nemcsak helyi, hanem országos szinten is hatalmas elismerésre tett szert. A Nagykárolyban kialakult gazdag és színes zenei élet elsősorban neki köszönhető, hiszen rendkívüli hozzáértéssel évtizedeken keresztül jelentős tömegeket mozgatott meg és vezetett be a könnyűzene rejtelmeibe. A posztumusz Pro Urbe-díjat kapott zenész, oktató tavaly felavatott emléktáblája előtt tegnap seregnyien gyűltek össze – családtagok, barátok, ismerősök, tanítványok – elhelyezni koszorúikat.

A megemlékezést két korábbi tanítvány, Bogdan Georgescu, a nagykárolyi önkormányzat kulturális igazgatóságának vezetője, valamint Szűcs József, a művelődési központ könnyűzenei szakának irányítója nyitották meg ünnepi beszédeikkel, melyekben egyaránt kihangsúlyozták, hogy Karácsonyi Péter tanításai napjainkban is élnek, ezeket pedig kötelességünk ápolni és továbbvinni a következő generációk számára.

Minderre példaként szolgált a megemlékezés keretén belül fellépő fiatalok műsora. A Piticii zenekar, valamint a művelődési központ énekeseinek előadásait hallva mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy Karácsonyi Péter szelleme továbbra is köztünk él, tanításai pedig nemzedékről nemzedékre szállnak tovább.

ifj. Deák Endre