Kötelesség javítani a romák társadalmi integrációján

Dana Varga államtanácsos
Dana Varga államtanácsos
Az intézményeknek és a politikai osztálynak kötelességük, hogy küzdjenek a diszkrimináció ellen, hogy javítsanak a romák társadalmi integrációján – jelentette ki Dana Varga államtanácsos a Victoria palotában a roma holokauszt nemzetközi napján.

,,1944. augusztus másodikán a ,,cigány lágernek” nevezett Auschwitz II – Birkenau táborban több ezer roma férfit, nőt és gyereket küldtek gázkamrába. (…) Az erre emlékező események felhívják a figyelmet a rasszista gyűlölet és a szélsőséges ideológiák következményeire. A mi kötelességünk gondoskodni arról, hogy ezek az események soha ne ismétlődhessenek meg, és hogy a világ megértse, hogy békében, az egymás iránti tiszteletben kell élni” – nyilatkozta Varga. Az államtanácsos kifejtette: sajnos Európa egyes országaiban ma is diszkriminálják a roma közösséget, és itt Ukrajnát és Olaszországot hozta fel példának. ,,Elengedhetetlen, hogy a modern társadalmak képviselői megvalósítsák az Európai Unió jelmondatát: egyesülve a sokféleségben. (…) A romák az európai társadalom részét képezik” – hangsúlyozta Varga. Hozzátette: senkinek nem származhat hátránya etnikai hovatartozása miatt. ,,Az intézményeknek és a politikai osztálynak kötelességük, hogy küzdjenek a diszkrimináció ellen, hogy javítsanak a romák társadalmi integrációján” – mutatott rá az államtanácsos.

Augusztus másodikát az Európai Parlament 2015. április 15-ei határozata nyilvánította a roma holokauszt európai emléknapjává.

www.agerpres.ro