Kötelesség a kisvállalkozások segítése

Kötelesség a kisvállalkozások segítése
Bihardiószegen járva hétfőn Szabó Ödön parlamenti képviselő több gazdával, helyi termelővel is beszélgetést folytatott. Diószeg elsősorban a bortelmelésről és szőlőtermesztésről ismert vidéke Biharnak, de számos más termesztésében is jeleskednek a helybéliek.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felelevenítette, hogy tavaly például több mint kétszáz gazdát mozdított meg az a gazdarendezvény, melyre Székelyhídon került sor. Sokan voltak ott Diószegről is, és a szakmai tanácskozáson rengeteg hasznos ötlet, elképzelés is elhangzott. A Szövetség politikusai ezeket rendre be is iktatták az RMDSZ választási programjába. Ugyanakkor tudomása szerint az Érmelléki Termék márkának az előkészítése is zajlik a gazdaszövetség által, ami nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a kistermelők egységes arculattal, „brand”-del eredményesebb szereplői legyenek a piacnak. A családi vállalkozások, a kistermelők elsődleges problémája ugyanis a piacra jutás. Az érmelléki gazdaságok, hagyományőrző mesterek megsegítése céljából alakult meg a Vásárszövetség is idén februárban Derecskén Hajdú-Bihar és Bihar megye tizenöt településének részvételével. A vásárszövetség tagja egyébként Bihardiószeg is. Ennek eredményeképpen, az önkormányzat támogatásával a helyi termelők több magyarországi és határon inneni vásárra is eljutottak, így közvetlenül kínálhatták portékáikat az érdeklődőknek. Debrecen városa Papp László polgármester nyári bejelentése után most készül továbblépni és visszatérni Diószegre, a „debreceni szőlőskertbe”. A képviselő elmondta: tudomása szerint készül az önkormányzat ez irányú döntése.

Ugyanakkor a helyi vállalkozókkal folytatott megbeszélés alkalmával Szabó Ödön elmondta, az uniós felzárkózás szükségességét tartva szem előtt az RMDSZ egyre nagyobb hangsúlyt helyez a gazdaság élénkítésére, ezen belül is a foglalkoztatottság bővítésére és a vállalkozások versenyképességének javítására. Ennek egyik fontos eszköze a kis- és középvállalkozások támogatása, hiszen ez a szektor adja a működő vállalkozások 99,7 százalékát, munkahelyeket biztosít a versenyszférában a dolgozók 65–67 százalékának. A kis- és középvállalkozások jelentik az erdélyi gazdaság gerincét.

„Az RMDSZ programjában meghatározó célként fogalmazza meg a kis és közepes vállalkozások fejlesztésének támogatását, a vidéki családok létbiztonságának megteremtését. Ennek érdekében minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a vállalkozót abban, hogy szülőföldjén boldogulhasson, továbbá támogatja abban, hogy szakértelemmel termelhessen, a termékét tisztességes haszonnal értékesíteni tudja, ebből a családját fenntarthassa és fejlődhessen. A Szövetség ösztönzi és elősegíti az európai és hazai támogatások igénybevételéhez, a sikeres pályázáshoz, a versenyképesség megőrzéséhez. A falu megmentése érdekében bővíteni kell a vidéki jövedelemszerzési lehetőségeket, csökkenteni a fölösleges terheket, javítani a vidéki lakosság életminőségét, életfeltételeit, jövedelmi helyzetét, és ezáltal megelőzni a vidék, főleg a kistelepülések elnéptelenedését, elöregedését, a vidék által őrzött értékeink, hagyományaink, népszokásaink fogyását, elvesztését” – idézte Szabó Ödön az RMDSZ választási programját.

A Bihar megyei RMDSZ Sajtóirodája