Koszos csapvíz: mit szól a szolgáltató?

Akt.:
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Egy újabb esetből indult, de az illetékesek álláspontjának egyfajta összegzésének is jó az, ami lett. Felvettük a kapcsolatot a vízművekkel, járjanak utána olvasónk kérdéseinek, meg azoknak is, amiket még mi tettünk hozzá.


Időről-időre valami nincs rendben otthon a csapból folyó vízzel? Hol rozsdás, hol inkább sárosnak tűnik, hol valami lerakódások jönnek vele, vagy más szennyeződésfélék? Nincs egyedül ezzel Nagyváradon (sem) – de ezzel sem mondtunk újat. Megkérdeztük viszont az illetékeseket, ők tudnak-e újat mondani a témában. A kiinduló pontot egy sokadik (ez sem új) olvasói panasz jelentette. Előfizetőnk – aki azt kérte, hogy ne tegyük közzé a nevét – a következőkkel keresett meg: „Egy kis segítséget szeretnék kérni. Azt szeretném tudni, vajon mi az oka annak, hogy piszkos az ivóvíz Nagyváradon. Az még hagyján, hogy minden karácsony és szilveszter éjjel, bár ez is aljasság, de most már egy sima hétköznap is, a hideg víz teli van apró szeméttel. Miért? Ha az újság utánajárna ennek, nagyon jó lenne és nagyon fontos, hiszen fizetünk a vízért, nem ingyen adják. Konkrétan a püspöki úton ennyire piszkos, a város többi részén nem tudom. Ha lehetne erről többet megtudni és a vízművektől megérdeklődni, és tenni ellene valamit, mert szerintem ez az állapot tűrhetetlen”.

Helyzetkép

Felvettük a kapcsolatot a vízművekkel. Tripa Renátát, a kommunikációs vezetőjüket kértük meg, járjon utána olvasónk kérdéseinek, meg azoknak is, amiket még mi tettünk hozzá. Összességében miért piszkos a város egyes helyein, illetve emellett az olvasó által említett Püspöki úton miért? Az már nem elég, hogy javításokkor olyan, mert tényleg nem csak javítások után – miért? Melyek a vonatkozó higiéniai előírások, minőségi szabványok, milyen paraméterek között kell szolgáltatni az ivóvizet a váradiaknak? A következőket válaszolta a vízművek: „Az első és legfontosabb, hogy a város lakosságához kerülő ivóvíz minőségét nagyon szigorú közegészségügyi előírások szabályozzák. A nagyváradi vízművek honlapján heti rendszereséggel tesszük közé az ivóvíz paramétereit. Tudni kell, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság folyamatos mintavételekkel monitorizálja az ivóvízszolgáltatást. Amikor a javításokat jelöljük meg a zavaros víz okaként, nem konkrétan arra kell gondolni, hogy az adott utcában dolgoztak e vagy sem. A főnyomócsövek átmosása mellett, gyakori ok, hogy a város teljes területére kiterjedő munkálatok miatt nagyon sok esetben kell a hálózatokon lévő szelepeket megnyitini és visszazárni. Ezek a manőverek is gyakorta vezetnek az ivóvíz elszíneződéséhez, ami még ilyen állapotban sem tartalmazz az egészégre káros anyagokat. A tisztelt olvasó által megjelölt városrészből a 2015-ös esztendőben nem érkezett bejelntés az ivóvíz minőségével kapcoslatban a Nagyváradi Vízművek diszpécserszolgálatához.”

Nos, az első csoportnyi kérdésre jött válaszok nyomán újabb kérdések is megfogalmazódnak ezeket is feltettünk, íme. A főnyomócsövek átmosása hogyan történik, azaz gyarorlatilag ami nagy nyomású átmosó-víz bejut, az a szennyeződéssel együtt a lakossági csopokon át jut ki a rendszerből? Nincs erre más megoldás? Bejelentésekkor egyébként a „kiszállnak és megvizsgálják” panelen túl konkrétan milyen folyamat zajlik? Amikor láthatóan sáros és/vagy rozsdás a víz, az hogy ne lenne az egészségre káros anyagokat tartalmazó? Milyen megoldás lenne arra, hogy a gyakran órákig koszos víz kifolyatását ne számlázhassa ki a szolgáltató, hanem ő maga oldja meg? Némi dokumentálódás utána következő válaszokat adták: „Amikor a főnyomócsővek átmosásra megtörténik, az utcán lévő tűzcsapokat kinyítják, és megvárják míg távozik a hálozatból a zavaros víz, a fővezetékekből. Azonban a bekötések szakaszán a víz nem tud a tűzcsapokon át távozni, ezért folyik rövid ideig zavaros víz a csapokból a lakásokban. A működési szabályzat értelmében a bejelentést követő négy órán belül ki kell vonulnia az elhárító csapatnak. Ha a bejelentés jogosultága igazolt, az utcai tűzcsapokat nyítják meg, majd ha ezt követően sem tisztul a víz leszerelik az adott ingalan vízóráját és átmossák a főhálózat és a bekötés közötti szakaszt is. (Így a bejelentőnek nem kell semmit pluszköltséget vállalnia.) A nagyváradi ivóvízben a kérdésben emlitett esetekben a vízben a fémtartalom haladja meg a referencia értéket. Szó sincs arról, hogy amennyiben zavaros víz folyik a csapból hagyjuk figyelmen kívül. Ilyen esteben meg kell tenni a szükséges intézkedésket, azaz jelezni a problémát. Nem kell órákig folynia a víznek, hiszen a bekötési szakaszokban nem tud annyi vízmennyiség megmaradni. A panelek esetében gyakoribb ez a jelenség, ahol a teljes hálózatnak ki kell tisztulnia a nyomás miatt , de ez lakásonként pár percnyi elpazarolt vizet jelent. A vízpazarlásra és a számlák csökkentésére megoldást jelent, ha a laskosság informálódik, hiszen a kollégák a telefonos megkeresés során is tudnak segíteni az ok kiderítésében ilymódon az optimális megoldásban is. Mind a munkálatokat, mind a főnyomócsövek mosását előre jelezzük, a helyi sajtóban, illetve a honalpon. Az ivóvíz minőségét vizsgáló laborunk a szakhatóság, azaz a RENAR által akkreditált laboratórium, ami azt jelenti, hogy ez az egészségügyi minisztérium bejegyzett, minősített laborjai között szerepel”.

Jelentsék náluk

Bárki tehet az ivóvíz minőségével kapcsolatos bejelntést a nagyváradi vízművek diszpécserszolgálatánál. Mégpedig a következő elérhetőségeken: 0259/430-928, 0359/ 410 203,0728 / 856 830-as telefonszámokon (a számlákon és weboldalon is fel van tüntetve), illetve a Duiliu Zamfirescu 3 szám alatt. Honlap: http://www.apaoradea.ro.

Szeghalmi Örs